вівторок, 11 жовтня 2016 р.

 З 1.10.2016 р. по 30.10.2016 р. в бібліотеці представлена книжкова виставка
"Ми є. Були. І будем ми! Й Вітчизна наша з нами." І.Багряний
 (до 110-річчя від дня народження)

"Прости...Народе...Боже...Україно...
Поклич - прийду, лелекою прилину.
О Господи, то дай же нових сил, врятуй і збережи мою Вкраїну від злих очей і від усяких лих...Я напишу твоє ім'я єдине любов'ю й болем у серцях людських"
І.Багряний



   Хоча Іван Багряний (справжнє прізвище Лозов'яга) прожив недовге життя (неповних 57 років), він залишив велику мистецьку і культурну спадщину. Герої його творів - люди цікаві, які по праву  служать взірцем для молодого покоління,  наснажують його в боротьбі за краще майбутнє українського народу, виховують громадянина-патріота. І ми впевнені, що вони своїм прикладом героїзму, самовідданої любові до рідної  України і нескореної сили духу спонукали український народ на подвиг під час Революції Гідності на Майдані та миротворчій акції на Сході України.
  

  Поет, прозаїк, публіцист, художник, громадський діяч, він належить до когорти таких же різнобічно обдарованих митців і саможертовних патріотів України, як Володимир Винниченко, Симон Петлюра чи Олександр Довженко. Їх у нашій історії не один десяток. Вони спалювали себе у полум'ї любові до України, а Україна за таку жертовність приймала їх як диваків, а то й вбачала в них своїх ворогів.

    Письменник плідно працював у жанрі роману й саме в ньому продемонстрував майстерність у зображенні трагізму людини ХХ ст.
    1996 року фундацією ім.І.Багряного (США), Спілкою письменників України, Всеукраїнським товариством імені Т.Г.Шевченка засновано щорічну літературну премію ім.І.Багряного. В місті Охтирці, де він народився, його ім'ям названо вулицю, встановлено меморіальну дошку. 1992 року Іванові Багряному присуджена Шевченківська премія.
  Читання - пожива для розуму й душі. Британські нейрофізіологи з університету Сассекса дійшли висновку, що читання - це своєрідні ліки, тому що жодне заняття не розслабляє людину так, як читання книг. 
     Тож читайте! Читайте книги Івана Багряного!

Немає коментарів:

Дописати коментар