середу, 10 вересня 2014 р.

"Хай стелиться вам доля рушниками!"

Дивлюся мовчки на рушник,

Що мати вишивала.
Я чую: гуси зняли крик, зозуля закувала.
Знов чорнобривці зацвіли,
Запахла рута-м'ята,
Десь тихо бджоли загули,
Всміхнулась люба мати.
І біль із серця раптом зник,
Так тепло-тепло стало...
Цілую мовчки той рушник,
Що мати вишивала.
                          І.Михайлівська "Рушник"


   На виставці висвітлені роботи  народної майстрині, матері завідуючої бібліотеки,  Семеняк Уляни Тарасівни - вишиті рушники.

  Сильна Україна своїми древніми традиціями, тим кодом зв'язку поколінь через століття, що його не здолали ні війни, ні голод, ні інші біди. Саме тому наш народ невмирущий, бо береже цінність свого народу - національні звичаї та обряди, вінцем яких є український рушник. 
   Бібліотека докладає багато зусиль до того, щоб зберегти та примножити традиції вишивання рушників - частини світової культури, бо вони є символом краси та духовності українського народу, його приналежності до рідної землі - України.
"І на тім рушникові оживає все знайоме до болю:
І дитинство, й розлука, й твоя материнська любов".
                                                                   А.Малишко

1 коментар:

  1. Спасибі за таку красу! Дуже зворушило. Ця тема мені також близька і щемка, тому що в нашій бібліотеці №15 вже понад двадцять років діє музей народного мистецтва "Материнська світлиця". Ідейним натхненником цього задуму була якраз моя мама - Шишко Лідія Яківна. Вона також принесла свої рушники, які вишивала ще юною дівчинкою, одяг, серветки тощо. Потім долучила до цієї справи своїх подруг-однодумців, народних майстринь. І на даний час ця зала радує око користувачів бібліотеки красою народної творчості, багатством предметів декоративно-прикладного мистецтва, глиняними виробами, виробами із солоного тіста та іншими рукотворними речами. В них закладений сакральний зміст української нації, генний код нашого народу.Тому такі речі є особливо важливими для передачі майбутнім поколінням. Честь і хвала вам, дорогі колеги, що ви зберігаєте, примножуєте та доносите до нашої молодої нації ці воїстинну безцінні речі!

    ВідповістиВидалити