вівторок, 11 березня 2014 р.

9.03.2014 р. відбувся літературно-музичний вечір 
"Є в Шевченка народження дата, дати смерті в Шевченка немає " присвячений 200-річчю від дня народження Т.Г.Шевченка.

  Вечір урочисто розпочала співачка Брик Тетяна Миколаївна, яка з хвилюванням в голосі виконала "Молитву за Україну". 
  В день народження великого пророка української нації, людини світлого розуму, чистих помислів і полум"яного патріота Тараса Шевченка, з привітальним словом до всіх присутніх звернувся Конофольський Віталій Антонович. Він сказав, що Шевченко своїми творами буде промовляти до нас, бо кожне його слово - це радість і біль поета, його життя.



  Атмосферою шевченківської присутності  наповнилася зала, коли на сцену вийшов поет Бучинський Володимир Миколайович зі словами Максима Рильського:
"...В сім"ї великій,
У  цвіту садів прекрасних
Буде жити він вовіки,
Як безсмертний наш сучасник." 
Володимир Миколайович натхненно та з великою любов"ю читав вірші українського генія.
  Естафету читання віршів Тараса Григоровича перехопив Жабаровський Віктор Іванович, який у своєму вступному слові наголосив, що Шевченко - це поет, який перший в українській літературі на весь голос сказав про велич і красу народної любові до Вітчизни, як символу волелюбності. Віктор Іванович вдало зумів передати всю глибину та актуальність вірша "І мертвим, і живим".
  До виступаючих приєдналась бібліотекар Крута Вікторія Іванівна, яка зазначила, що Шевченко схилявся перед образом жінки, бо вона є мати, втіленням чистоти і духовної краси, тепла і ласки. Вікторія Іванівна прочитала уривки  з поем Т.Г.Шевченка "Наймичка" та "Катерина". 
 Український народ заспівав поетичні вірші Шевченка, які на сьогоднішній день стали українською народною класикою. Саме такі пісні подарувала всім присутнім Крута Вікторія Іванівна, виконавши в унісон з учасниками заходу пісні: "По діброві вітер віє" та "Думи мої, думи", що придало вечору ще більшої чуттєвості і зворушливості.
    Керівник хору "Золота осінь" Корольова Олена Євгенівна звернулася до присутніх словами Івана Франка:
"Він був сином мужика
І став володарем в царстві духа,
Він був кріпаком
І став велетнем у царстві людської культури."
  Вона також зазначила, що, коли читаєш вірші Шевченка, здається, лунає голос молодої дівчини, що співала і двісті років тому, і пісні на його вірші співатимуть завжди, доки жива Україна. Олена Євгенівна виконала пісні "Садок вишневий коло хати" та "Нащо мені чорні брови, нащо карі очі".

  Бібліотекар Абакумова Тетяна Денисівна провела огляд літератури "Мені ж, мій Боже, на землі подай любов, сердечний рай! І більш нічого не давай!" присвячений жінкам, які навічно ввійшли в серце поета.  Вона розкрила глибину поезії Кобзаря про любов.

   Апофеозом вечора було виконання хором "Золота осінь" пісень Т.Г.Шевченка "Реве та стогне Дніпр широкий" та "Заповіт". 






Немає коментарів:

Дописати коментар