четвер, 1 серпня 2024 р.

4 серпня - 170-річчя від дня народження Марії Заньковецької

  4 серпня виповнюється 170 років від дня народження першої народної артистки України Марії Заньковецької.
 З нагоди цієї ювілейної дати на абонементі представлена виставка-ювілей "Світлий геній українського театру: Марія Заньковецька". 
   Марія Костянтинівна Заньковецька - неперевершена зірка,  світило  українського національного та європейського театру  кінця ХІХ -  початку ХХ ст.,  одна із знакових постатей в сузір'ї звершень світової театральної культури. 
"Театр для мене, перш за все і після всього, — Храм" М. Заньковецька

  Особлива заслуга української актриси в тому, що вона попри цензурні утиски і репертуарні обмеження змогла сприяти піднесенню реалістичного мистецтва на нову височінь, шукала своїх шляхів художнього відображення життя. 
    Театр давав акторці можливість щедро відкривати людям душу в усіх її іпостасях. Люди відчули це і полюбили її за щирість, майстерність розкриття глибин людської душі, художню могутність, простоту, уміння надихати і захоплювати всіх - партнерів по сцені, глядачів. 

 Сучасники бачили в цариці української сцени духовну дочку Тараса Шевченка, яка першою показала душевну і моральну височінь української жінки. Її героїні уособлювали невичерпність і глибину духовних сил народу України. Як і поезія Т. Шевченка, мистецтво М. Заньковецької було протестом проти насильства і приниження людини, її гідності. 
    "Усюди, де на сценічні підмостки виходила вона - велика дочка талановитої України, немов зі згарища тотальних імперських заборон заново народжувалося усе українське - мова, література, драма, театр, танець, пісня,... а разом із цим - величаве і неповторне слово у її вустах, яке своїми відтінками, дикційною виразністю та інтонаційною виразовістю було здатне чинити із глядачем усе, що було потрібно їй - володарці сцени, бо перед силою її величезного таланту й акторського магнетизму не міг встояти ніхто. А їй вдалося зійти на самісіньку вершину мистецького Парнасу, аби впродовж століть залишитися там назавжди." Роман Береза
    Шановні читачі!
  Ви маєте щасливу нагоду ознайомитися з життєвим шляхом та творчим здобутком геніальної Марії Заньковецької та осягнути утаємничені і загадкові чари її акторського генія. 
     

Немає коментарів:

Дописати коментар