четвер, 22 серпня 2024 р.

24 серпня - День Незалежності України

    18.08.2024 р. до Дня Державного Прапора України провели інформаційну годину "Жовто-синє знамено – символ моєї країни" та до Дня Незалежності України -  "Є найсвятіше слово на землі, високе, світле - Україна..."

   
  23 серпня - День Державного Прапора України,  24 - День Незалежності України. 

   

  За 33 роки Україна подолала надзвичайно багато викликів, які постали перед молодою державою. Свобода ніколи не давалася українцям легко. І сьогодні ми платимо високу ціну в боротьбі з російським агресором. 


   Перед Україною стоїть велика кількість завдань, найголовнішим з яких є збереження незалежності і територіальної цілісності нашої держави, відбудова знищеної економіки та інфраструктури, інтеграція до європейського та євроатлантичного простору. 

   А для цього нам потрібні перемога і мир.  Ми віримо в те, що Україна стане мирною, сильною, квітучою і впливовою державою. 

   Адже ми незламні, єдині, неповторні, бо такими   народилися.  

  

  Вітаємо вас з Днем Державного Прапора та  Днем Незалежності України!

     Бажаємо перемоги і миру у священній боротьбі з російським агресором!

четвер, 1 серпня 2024 р.

Майстер-клас "Лялька-мотанка - оберіг, що дарує щастя, добро та надію на мир"

 1.08.2024 р. в мікрорайоні Теремки ІІ на дитячому майданчику  для дітей провели майстер-клас з виготовлення ляльки-мотанки "Лялька-мотанка - оберіг, що дарує щастя, добро та надію на мир".

  Нині в Україні відроджуються давні традиції. Все популярнішими стають ляльки, зроблені власноруч. Це є свідченням того, що в Україні народне мистецтво продовжує існувати, що не виснажилися ще фольклорні джерела. І це прекрасно. А ми тішимося тим, що причетні до цього відродження.  

   Дітей навчали створювати ляльку-мотанку   - давній сакральний оберіг. 

   Дуже приємно, що до майстер-класу долучилися хлопчики.




4 серпня - 170-річчя від дня народження Марії Заньковецької

  4 серпня виповнюється 170 років від дня народження першої народної артистки України Марії Заньковецької.
 З нагоди цієї ювілейної дати на абонементі представлена виставка-ювілей "Світлий геній українського театру: Марія Заньковецька". 
   Марія Костянтинівна Заньковецька - неперевершена зірка,  світило  українського національного та європейського театру  кінця ХІХ -  початку ХХ ст.,  одна із знакових постатей в сузір'ї звершень світової театральної культури. 
"Театр для мене, перш за все і після всього, — Храм" М. Заньковецька

  Особлива заслуга української актриси в тому, що вона попри цензурні утиски і репертуарні обмеження змогла сприяти піднесенню реалістичного мистецтва на нову височінь, шукала своїх шляхів художнього відображення життя. 
    Театр давав акторці можливість щедро відкривати людям душу в усіх її іпостасях. Люди відчули це і полюбили її за щирість, майстерність розкриття глибин людської душі, художню могутність, простоту, уміння надихати і захоплювати всіх - партнерів по сцені, глядачів. 

 Сучасники бачили в цариці української сцени духовну дочку Тараса Шевченка, яка першою показала душевну і моральну височінь української жінки. Її героїні уособлювали невичерпність і глибину духовних сил народу України. Як і поезія Т. Шевченка, мистецтво М. Заньковецької було протестом проти насильства і приниження людини, її гідності. 
    "Усюди, де на сценічні підмостки виходила вона - велика дочка талановитої України, немов зі згарища тотальних імперських заборон заново народжувалося усе українське - мова, література, драма, театр, танець, пісня,... а разом із цим - величаве і неповторне слово у її вустах, яке своїми відтінками, дикційною виразністю та інтонаційною виразовістю було здатне чинити із глядачем усе, що було потрібно їй - володарці сцени, бо перед силою її величезного таланту й акторського магнетизму не міг встояти ніхто. А їй вдалося зійти на самісіньку вершину мистецького Парнасу, аби впродовж століть залишитися там назавжди." Роман Береза
    Шановні читачі!
  Ви маєте щасливу нагоду ознайомитися з життєвим шляхом та творчим здобутком геніальної Марії Заньковецької та осягнути утаємничені і загадкові чари її акторського генія.