вівторок, 15 серпня 2023 р.

23 серпня - День Державного Прапора України, 24 серпня - День Незалежності України

   З 15.08.2023 р. по 31.08.2023 р. до Дня Державного Прапора України  та до Дня Незалежності України в бібліотеці представлені: виставка-ствердження «З прапором здобуваєм все, що є святим; і нас із ним нікому не скорити» та  виставка-побажання «Хай зіркою в світі засяє єдина, велика, прекрасна, багата Україна».

 24 серпня 1991 р., продовжуючи тисячолітню традицію державотворення в Україні, Верховна Рада Української Республіки на позачерговй сесії  увалила Акт   проголошення незалежності України, закріпивши його у постанові "Про проголошення незалежності України".


  З того часу весь український народ відзначає державне свято - День Незалежності України.

 Однією з найбільших святинь, що символізує державність і незалежність нашої Батьківщини є синьо-жовтий прапор. Тисячоліттями наші предки вважали кольори нашого прапора священними. Синій колір - це колір води і ясного, чистого неба. Це символ миру. Жовтий колір - це колір вогню, жовтогарячого сонця і пшеничної ниви. Це символ достатку українського народу.
 Сполучення синього та жовтого кольорів - одне з найдавніших серед сучасних національних прапорів усіх континентів. У Київській державі його використовували ще до прийняття християнства.

   Поєднання синього й жовтого використовували і козаки. З ХVІІІ ст. Прапори Війська Запорозького найчастіше виготовляли на блакитному полотнищі. Жовтою фарбою на ньому малювали зорі, хрест, зброю чи постаті святих.

  У 1917-1921 роках, під час української революції, синьо-жовте полотнище було державним прапором Української Народної Республіки.
    Перший документ про український прапор було видано 27 січня 1918 року. Тоді Центральна Рада на чолі з Михайлом Грушевським затвердила закон про український прапор блакитно-жовтого кольору.

 Офіційно синьо-жовте полотнище стало прапором України за рішенням Верховної Ради 18 вересня 1991 року.  Державний прапор України було затверджено Верховною Радою 28 січня 1992 року.

  Але на флангштоці Київміськради національний прапор під вигуки багатотисячної маніфестації киян: "Слава Україні!" замайорів набагато раніше - 24 липня 1992 року.

  23 серпня 2004 року Президент України підписав Указ № 987/2004 «Про День Державного Прапора України». Цим Указом «на вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України та з метою виховання поваги громадян до державних символів України» в Україні було встановлено  нове свято — День Державного Прапора України, який щороку відзначається 23 серпня.

 Відродивши державу, ми вкотре змушені захищати її незалежність та цілісність від російського агресора. 

 Наші воїни з честю відвойовують та захищають кордони нашої держави, борються за її  незалежність.

 Ми зуміємо вистояти та врятувати своє майбутнє, адже сьогодні наш народ проявляє надзвичайну відвагу, єдність та витримку.

  Ми захистимо свою землю, збережемо свою незалежність,  цілісність і свободу. Ми переможемо! 

Немає коментарів:

Дописати коментар