середу, 15 лютого 2023 р.

20 лютого - День Героїв Небесної Сотні

 Щоб віддати данину мужності, героїзму українців, які вийшли на Майдан і стали на захист демократичних цінностей, національних інтересів нашої держави, вшанувати Героїв Небесної Сотні та сприяти усвідомленню ваги їх життєвого подвигу організували   виставку-вшанування "Майдан зіткано з променів небаченої єдності та небесної жертовності" та біля неї для користувачів бібліотеки провели патріотичну  бесіду "Майдан, що нас змінив". 


  Майдан - це символ нашої свободи, який довів усьому світові, що український народ - волелюбна нація. Майдан об'єднав, згуртував український народ, став територією братерства, взаємодопомоги, взаєморозуміння, правди, любові до України. Пліч-о-пліч стали разом схід і захід, південь і північ. Живою хвилею прокотилась боротьба містами України, лейтмотивом якої була свобода й оновлення країни. 
   І в цій боротьбі заплатили страшну ціну - своє життя віддали найкращі. 
   Щоб більше дізнатися про Героїв Небесної Сотні, пропонуємо вам ознайомитись з матеріалами нашої виставки.

  Майдан від першої особи. Мистецтво на барикадах: щоденник майдану/ (упоряд. Т. Ковтунович, Т. Привалко); Український інститут національної пам'яті.- Київ: Фенікс, 2016.- 302 с.: фотоіл.
 У збірнику подані фрагменти спогадів очевидців протестних акцій, що відбувалися в Україні з 21 листопада 2013 року до 22 лютого 2014 року і названі Революцією Гідності. Інтерв’ю зібрані Українським інститутом національної пам’яті у рамках проекту "Майдан: усна історія". До збірника увійшли спогади митців, що представляють різні жанри, види та напрями мистецтва. У спогадах творчих людей відображено їхній суб’єктивний досвід пережитого та узагальнені міркування про роль мистецтва у протестних акціях Революції Гідності. Видання покликане сприяти збереженню пам’яті про Майдан та його учасників.

 Небесна сотня: (книга-реквієм) / (авт.: К. Богданович та ін.; упоряд. О. Трибушна, І. Соломко; передм.: Патріарха Філарета, о. Г. Коваленка, о. Святослава; худож. оформл. Л. П. Вировець).- Харків: Фоліо, 2018.- 206 с.: фотоіл., портр.
 Це книга-реквієм. Книга-посвята тим учасникам Революції Гідності, які віддали найцінніше - своє життя  заради того, аби Україна та всі ми встали з колін. Щоб почали змінювати свою державу, а наші діти та онуки дістали змогу жити в іншій країні. Герої цієї книги - звичайні люди з різних куточків нашої держави. Вони дуже різні - заробітчани, науковці, підприємці, вчителі… Якби не Майдан, вони б ніколи не зустрілися. Це він об’єднав їх, зробив побратимами та "воїнами світла". Ця книга була написана заради того, аби пам’ять про величезну самопожертву героїв Небесної Сотні назавжди залишилася в серцях українців. Вона - німе нагадування всім нам про те, якою ціною ми здобули свободу та новий шанс для своєї країни стати справжньою європейською державою.

  Майдан. Погляд зсередини: спогади "Львівської брами" - захисників першої барикади, що під мостом на вулиці Інститутській/ (авт.-упоряд. О. Трайдакало).- Київ, 2018.- 320 с. : фото.
  На перший погляд, це історія про простих людей - справжніх, щирих, добрих і небайдужих. Проте їм судилося стати насправді незвичайними, видатними людьми.
  У подіях Революції Гідності на київському Майдані їм довелось поєднати доброту і терпимість із праведною люттю задля порятунку всієї України. Без перебільшення, самовідданість і щоденна робота цих людей із легендарної "Львівської брами" зробили можливими тектонічні зміни в українському суспільстві.
  У цій книзі на 100% справжні автентичні емоції і почуття: терпимість до опонента, яка увінчується порозумінням; справжнє братерство людей, об’єднаних спільною метою і великою національною родиною (це у часи, коли навіть сусіди можуть ворожо ставитись одне до одного); відчайдушна стійкість мирного протесту; криваве протистояння з ворогом, який перетнув межу людяності; невимовна гіркота втрати людей, які стали за нетривалий час найдорожчими, рідними людьми, оскільки народились як справжні українці.

Кокотюха, А. А. Вогняна зима: роман /Андрій Кокотюха.- Харків: Клуб Сімейного Дозвілля, 2015.- 350 с.

  Події зими 2013-2014 років змінили життя країни та життя кожного українця. В історії нашої держави вони залишаться під назвою Революція Гідності. Роман Андрія Кокотюхи "Вогняна зима" - це складна мозаїка емоцій, що вирували і на Майдані, і в Маріїнському парку, і  під шоломом бійця "Беркуту". Що ж спільного поміж бізнесменом, студентом, продавцем косметики, тітушкою і беркутівцем? Паспорт громадянина України і те, що за збігом обставин усі вони опинилися у вирі "вогняної" зими? Ні. Їх єднає межа "не-повернення", адже ті, хто виживе, уже ніколи не будуть такими, як раніше.

Захарченко, О. Вертеп. РоманПроМайдан: роман/ Олена Захарченко.- Київ: Нора-Друк, 2016.- 287 с.-(Читацький клуб).

 Кожне історичне дійство роману  відбувається на двох поверхах вертепу. На верхньому - героїзм, зрада, самопожертва та національні символи. На нижньому - прості людські взаємини: нерозділена любов, дитячі пустощі, відчай, дрібні шахрайства і задавнені комплекси. Обидва поверхи нероздільні.

Курков, А. Ю.  Щоденник Майдану та війни / Андрій Курков.- Харків: Фоліо, 2018.- 533 с., 16 с. іл., портр.- (Воєнні щоденники).

 "Щоденник Майдану та війни" – це перевидання книги "Щоденник Майдану", що 2015 року вийшла у видавництві "Фоліо". Це не агітаційний текст, не роман на тлі революції – це особистий щоденник письменника, фіксоване відображення життя у Києві та країні – до листопада 2014 року, включаючи окупацію Криму,  початок і розвиток подій Євромайдану.  "Щоденник Майдану та війни" доповнений записами автора про перипетії на сході України, роздумами про війну, про те, як і чим, за його баченням, живе окупований Донбас чотири останні роки... "Щоденник Майдану" був перекладений і опублікований багатьма мовами – англійською, німецькою, французькою, японською та іншими. І ось у видавництві "Фоліо" вийшла його україномовна розширена версія.

   Антологія Україна - Європа /(уклад. та вступ. ст. О. В. Красовицького).- Харків: Бібколектор, 2015.- 576 с.
   Рік тому ми жили в зовсім іншій країні, ніж живемо зараз. За цей рік країна пройшла нескінченно довгий шлях - від досить ситої і стабільної авторитарної держави з негативним економічним прогнозом, що поступово віддаляється від усе ще очікуваного європейського шляху, до країни, яка пережила тримісячну мирну революцію з трагічним, але переможним фіналом, втрату частини своєї території, піврічну війну на Сході, яка стала частиною плати за те, що народ відстояв європейський вектор. Зараз у нас абсолютно інша країна. Й інший народ. 
 Письменники, твори яких увійшли до антології, визначають обличчя нашої літератури. І це обличчя повернуто до Європи. В оповіданнях та уривках з іще не виданих романів - тема європейського минулого та майбутнього України. Тут же і трагічна сучасність - в антології є і складні міжнаціональні стосунки на території нашої країни, і тема Майдану, і навіть збитий Боїнг.

   Пам'ять про Героїв Небесної Сотні житиме у віках та закликатиме до боротьби з тими, хто хоче придушити нашу волю та незалежність. 
  І коли на цілісність нашої держави посягнув російський агресор, весь український народ, як і тоді - на Майдані, пліч-о-пліч став у боротьбі на захист України. Як і тоді - лише вперед, лише до перемоги і ні кроку назад.


Немає коментарів:

Дописати коментар