середу, 1 грудня 2021 р.

5 грудня - 90-річчя від дня народження Григора Тютюнника

  З 1.12.2021 р. по 20.12.2021 р. до ювілею Григора Михайловича Тютюнника - українського письменника, перекладача, педагога, представника покоління шістдесятників, лауреата премії імені Лесі Українки, Державної премії імені Тараса Шевченка  представлена виставка-ювілей "Григір Тютюнник - знакова постать в українській культурі". 

  


 

 "Немає загадки таланту. Є вічна загадка любові. З любові й муки народжується письменник - іншого шляху в нього нема." 

Г. Тютюнник

  Що ж криється за цими словами, які, ніби заповіт, залишив нам Григір Тютюнник?

    З плином часу та відстані літ ще виразніше бачиться постать чудової людини, геніального письменника, гордого лицаря нескореного духу. Крім його самобутніх художніх творів, щоденників та записників, спогадів, листів, нарисів, есе, інтерв'ю в бібліотеці є книги про його героїчне життя та подвижницьку працю.  

    У вас є можливість прочитати твори Григора Тютюнника глибше, серйозніше та  ознайомитись з його життєвим кредо, щоб заглянути в саму суть його світу.

    Бо ж справедливо наголосив Павло Мовчан: "Він ніби відтіняв усю нашу захаращеність, наше пристосовництво, наше адаптування до обставин своєю чистотою, послідовністю, відвертістю, правдивістю".


 Творчість видатного українського прозаїка Григора Тютюнника стала класичним надбанням української  літератури.
Твори письменника у 2-х томах - найповніше видання його літературного доробку.  До першого тому увійшли новели, оповідання та казки для дітей - жанри, в яких багато й плідно працював письменник та в яких особливо яскраво проявився його самобутній талант.

   До 2-го тому увійшли повісті: Облога; Климко; Вогник далеко в степу; День мій суботній; Житіє Артема Безвіконного; Коріння; Додаток.

  Тютюнник Г. М. Вибрані твори. - Київ, 2006.- 400 с.

  До цієї книжки входять твори письменника, передбачені шкільною програмою. Новели й повісті в цьому виданні вперше максимально відтворені відповідно до авторських текстів.

  Українську художню прозу неможливо уявити без вагомої літературної спадщини Григора Тютюнника. Письменник у своїй творчості обрав жанр традиційний для нашої літератури — оповідання, повість. Правдивість зображуваних людських характерів, художня майстерність у відтворенні їхніх вчинків, емоцій — це те, чим найбільше приваблює він читача. Живописець правди — так можна б визначити і творчі принципи, і весь лад душі, а відтак і стиль, позначений яскравою  індивідуальністю митця.

  Персонажі збірки творів Григора Тютюнника "Три зозулі з поклоном"  — прості люди, на долю яких випало жити у повоєнні роки ХХ століття. У буденних реаліях життя письменник уміє побачити їхню глибинну сутність, характерну ознаку часу, долю людини. Він любить тих людей, про яких пише; написане ним — завжди вистраждане до глибини душі. Тому кожне його оповідання, новела чи повість сприймаються як сповідь. Добірна і точна мова персонажів, за нею можна безпомилково визначити характер, моральне обличчя, а нерідко і професію того, хто говорить. До глибини душі  зворушують у його творах правдивість, щирість, самобутній характер оповіді, але найбільше — самовідданість і милосердя. 

  До  збірки творів Григора Тютюнника "Чудасія"  ввійшли дві повісті "Облога" і "День мій суботній", дві новели та низка оповідань. Їх персонажі - прості люди, на життя яких, за словами героя новели "Чудасія", випало три голоди і три війни. Автор писав лише про те, що він добре знав і пережив сам. Тому кожен твір збірки - це портрет часу, неприхована, часом болісна правда про людину, яку письменник бачив серцем і прагнув донести новим поколінням. Книга нагадує нам про людські цінності, учить чесності, людяності, ставлення до минулого і до людей, що живуть поруч із нами, з пошаною.

    В основі книжки О. Шугая "Усе живе - тепле..." - листи Григора Тютюнника до дружини, Людмили Василівни, та листи його матері, Ганни Михайлівни, фотографії з родинного архіву. Ці унікальні матеріали доповнює есе, в якому осмислено досі не знані епізоди з життя і творчості письменника, а також той час, у якому випало йому діяти.

Немає коментарів:

Дописати коментар