четвер, 2 липня 2020 р.

7 липня – Різдво Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна

  Різдво чесного славного Пророка, Предтечі й Хрестителя Господнього Іоанна - дуже значне й шановане і церквою,  і народом. 
 Іоанн Хреститель народився неподалік Єрусалима в містечку Ютта. Батьки - Єлизавета та Захарій не мали дітей. Обоє були праведні перед Богом.
  Одного разу в храмі Захарію явивсь Ангел Господній і сповістив його про народження сина, якого треба наректи Іоанном. Це ім'я означає "дар Божий", "благодать Божа". Сам Ісус Христос назвав Іоанна Предтечу людиною, вищої від котрої немає поміж народжених жонами.
  Коли Іоанну виповнилося 30 років, то за велінням Божим він прийшов в Іордан, щоб своєю проповіддю підготувати людей до приходу Спасителя - Ісуса Христа. Отже, Іоанн Хреститель - той, що охрестив Ісуса Христа.
  А в народі Різдво Іоанна Предтечі здавна поєдналося зі святом Івана Купала, днем літнього сонцевороту "Зелене Купало у літо впало..."

   З давніх-давен в Україні дівчата й хлопці розкидали багаття на горі або десь у лісі біля річки, танцювали навколо вогнища, стрибали через нього. Дівчата ще співали ворожбицьких пісень і за різними прикметами визначали, чи здійсняться їхні сердечні бажання. Ранком до схід сонця вмивалися купальською росою - на красу. 

 У Карпатах оперізувалися перевеслом із пахучих трав, плели вінки із тих же трав і вбиралися ними, заплітали трави у коси.   Взагалі купальські обряди дуже гарні - дійство з Купалом та Мареною, оздоблення молодих деревець квітами й вінками, ворожіння, пошуки чарівної квітки папороті, яка має принести щастя. 
  Купальські пісні - окраса нашої народної творчості. Особливо  полюбляли обряд пускання вінків за водою, щоб їх виловлювали хлопці й розшукували по них дівчат, бо, за умови свята, той, хто розшукає власницю вінка, має поцілувати її. І багато юних сердець прихилялись одне до одного Купальської ночі, багато молоді знаходило свою долю.

 На Іванову ніч люди не спали - чекали різних чудес. Між хлопцями були такі хоробрі, що йшли до лісу шукати цвіт папороті. Бо існує таке повір'я: хто побачить, як папороть цвіте, той стане прозорливим чи знайде скарб.



  
Дівчата опівдні йшли шукати траву тирлич, щоб хлопців чарувати: "Тирлич, тирлич, мені коханого наклич, не на вечір, не на годину, а щоб я увійшла жоною у його родину". Набирали на Купала води і на протязі року використовували її для лікування. Так, як Іван Хреститель дбає про дітей, то  малятам, щоб вони були здоровими і щасливими,  воду  підливали у купіль. Також у Іоанна Хрестителя просять зняти головний біль, хороших урожаїв та примноження бджолиних сімей. 

  

 З 1.07.2020 р. по 15.07.2020 р. в бібліотеці представлена виставка-привітання "Наше свято - диво з див, бо народжене від пісні, від вогню і від води".

Немає коментарів:

Дописати коментар