суботу, 3 листопада 2018 р.

"Вам, визволителі, уклін і слава за Україну і наш Київ золотий"


З 1.11.2018 р. по 15.11.2018 р. до 75-річчя визволення Києва від нацистських загарбників представлена виставка-пам'ять
"Вам, визволителі, уклін і слава за Україну і наш Київ золотий".





  Столицю України потрібно було звільнити за будь-яку ціну до Жовтневих свят. Наказ, підписаний Сталіним 3 листопада 1943 р. в 20.30 і спрямований командуючому 
І-м Українським фронтом М.Ватутіну, наголошував, що не пізніше 5-6 листопада потрібно звільнити Київ від нацистських загарбників. "Вирішуючи це завдання, піти на жертви, маючи на увазі, що ці жертви будуть у багато разів більше, якщо ця операція затягнеться", - говорилося в документі.

  1 листопада 1943 року розпочався штурм Києва. Командував операцією генерал Микола Ватутін. У визволенні міста також брала участь перша Чехословацька окрема бригада полковника Л.Свободи із закарпатськими українцями. Не останню роль у цьому відіграв і так званий "другий фронт" – разом із солдатами ворогу протистояли підпільники та партизани. Битва за Київ увійшла в історію України як прояв масового героїзму.
  Розрахунок командувачів Радянської армії виправдався – окупанти не очікували раптового удару, тож атака з Лютізького плацдарму зрештою змогла прорвати оборону ворога. 

Перший радянський танк з’явився у центрі столиці 5 листопада. Але бої на вулицях Києва точилися всю ніч на 6 листопада – особливо в районі нинішньої Борщагівки та Сирця. Ворог відступав. О 04:00 ранку 6 листопада генералу Ватутіну доповіли про звільнення столиці України.

  Київська наступальна операція відіграла надзвичайно важливу роль у боях за Правобережну Україну, що дозволило вигнати нацистських окупантів зі столиці України.

   Тисячі втрачених життів, спалені будинки та руїни посеред міста – такою була ціна за стратегічну перемогу. 7 листопада 1943 року Київ зустрічав уже під радянською, а не нацистською окупацією. Попри це, історики одностайні: битва за Київ – один з переломних етапів у Другій світовій війні.
   За мужність і героїзм при визволенні Києва було нагороджено орденами і медалями 17500 бійців.





Немає коментарів:

Дописати коментар