понеділок, 20 липня 2020 р.

28 липня - День Хрещення Русі-України

  День хрещення Київської Русі-України – державна пам’ятна дата, що відзначається щорічно 28 липня – у день пам'яті святого рівноапостольного князя Володимира, відповідно до Указу Президента України  від 25 липня 2008 року № 668/2008 "Про День хрещення Київської Русі–України".


 Як відомо, хрещення Русі відбулося в 988 р. Князь Володимир поставив перед собою мету об’єднати землі, централізувати владу, і для того необхідна була зміна світогляду народу. Так як язичництво з його ідолами і жертвопринесеннями не зовсім підходило державним планам князя.
  За вибором Володимира стояли конкретні політичні та економічні чинники. По-перше, об’єднання земель вимагало відмови від "племінних богів" і запровадження релігії за принципом "одна держава, один князь, один Бог". По-друге, це відкривало шлях приєднання до європейської спільноти, яка сповідувала християнство. По-третє, як вважав Володимир, прилучення до християнської віри стане поштовхом для розвитку культури, освіти, виховання високої моралі, поліпшення матеріального добробуту.
  Для міцного ствердження християнства Володимир наказав побудувати в Києві школу для дітей знаті. Таким чином, виростало покоління людей, які стали провідниками освіти, державності і права на Русі.
    Християнство зміцнило державу, освятило владу князя і його "божественний авторитет", внесло нову мораль і культуру, і сприяло зміцненню політичних, економічних і культурних зв'язків з європейськими державами.
 Володимир Великий був видатним державним діячем і полководцем, головним засновником Київської держави. Після смерті він був канонізований церквою й одержав ім'я Святого, а в народі його прозвали Красним Сонечком.

   





  Виставка-вшанування "Великий Володимир - князь Київський, розбудовник, Святитель Русі-України" познайомить вас з неординарною постаттю - князем Київським Володимиром Святославовичем. Дасть відповідь на питання: який слід він залишив в історичній пам'яті українського народу, що дало  прийняття християнства для українців. 

   
 Надзвичайно широко життя Володимира описано в київських літописах, зокрема в Несторовій "Повісті врем'яних літ". Літописець Нестор - чернець Києво-Печерського монастиря створив свою розповідь про князя саме за зразком православних "житій", тим самим надав особливого звучання факту прийняття Володимиром християнства. 

   






 В основі книги Цельняк І.  "Легенди про київських князів" - цікаві епізоди з життя князів Київської Русі, зокрема князя Володимира. Інформація почерпнута з найдавнішого "Літопису руського", наукових історичних джерел та подана в авторській інтерпретації. 
  Запрошуємо шанувальників історії України познайомитись з виставкою. 
  Читайте! Збагачуйтесь духовно! 

Немає коментарів:

Дописати коментар