четвер, 8 лютого 2024 р.

3 лютого виповнилось 160 років від дня народження Володимира Самійленка

 З 1.02.2024 р. по 15.02.2024 р. до 160 -річчя від дня народження Володимира Самійленка -  поета-лірика, сатирика, драматурга, перекладача  представили виставку-ювілей "Наша славна Україна, наше щастя і наш рай!" В. Самійленко та  біля неї провели патріотичну бесіду "З Україною в серці".

 



  "Він українець, свідомий українець, усею душею відданий своїй країні та своєму народові, - і се в росії тип поки що свіжий, тип, можна сказати, будущини. От тим то він такий дорогий і любий кожному українському серцю, такий саморідний та національний - не штучний, а немов так готовий уже виріс із рідного грунту. Він живо відчуває всі зневаги і всі - на жаль, такі нечисленні - радощі рідного народу".

Іван Франко

 Володимир Самійленко народився 3 лютого 1864 року в селі Великі Сорочинці на Полтавщині. 

  З дитинства Володимир був обдарованим, чутливим до художнього слова, багато читав. 

  Навчаючись у Полтавській гімназії робив спроби перекладати (він знав 9 мов) та почав писати поезії - спершу російською, а потім українською мовами. 

 Перехід до віршування українською спричинили дитячі враження, про які він згадував в автобіографії: "З дитинства в дідовій хаті я жив, оточений українською стихією: слухав бабусині казки, пісні, яких вона знала багато; слухав чумацькі пісні, яких співав дядько Герасим; дід, який чумакував, - і взагалі вчився чистою, чарівною українською мовою".

     На становлення майбутнього поета мали вплив твори Тараса Шевченка, Григорія Квітки-Основ'яненка, Пантелеймона Куліша. 

  Особливу сторінку творчості В.Самійленка становлять сатиричні та гумористичні поезії, в яких він гостро і влучно висміював негативні риси земляків-українців, їх неробство та боягузство, псевдопатріотичне базікання. Поет доводив, що справжній патріот не сидить склавши руки, а бореться за краще життя, захищає інтереси своїх співвітчизників. 

   Усе своє життя він дбав про те, щоб його слово служило рідному народу; мріяв, щоб Україна стала незалежною, а українська мова - державною. 

  Ми запрошуємо вас відвідати нашу виставку,   віддати шану палкому патріоту України, української мови та  доторкнутися своїм серцем, часточкою  душі до  Самійленкового  патріотичного й гострого  слова, яке  досі не втратило своєї свіжості й актуальності. 

Україна

Наша славна Україна,

Наше щастя і наш рай!

Чи на світі є країна

Ще миліша за наш край?

І в щасливі й злі години

Ми для неї живемо,

На Вкраїні й для Вкраїни

Будем жити й помремо..."

В. Самійленко

Немає коментарів:

Дописати коментар