середу, 14 лютого 2024 р.

17 лютого - 360-річчя від дня смерті Івана Богуна

   З 12.02.2024 р. по 27.02.2024 р. до 360-річчя від дня смерті Івана Богуна  представили виставку-вшанування «Із московитами нам не по дорозі» Іван Богун. 

 Іван Богун - одна з найяскравіших постатей часів національно-визвольної боротьби українців у ХVІІ ст. проти польської шляхти, найближчий соратник Богдана Хмельницького. Вінницький полковник відзначався особистою хоробрістю і військовим талантом, його любили козаки і смертельно ненавиділи вороги. 

   "Богун був тим героєм, якого неспокійний дух живе і досі і пекучим вогнем вривається в душу молоді. Він був найяскравішим представником типу тогочасних українців, що зі сміхом зустрічали небезпеку, не розв'язували вузли, а розрубували їх, не жебрали, а здобували, що вважали потрібним здобути."

 Олена Теліга


  Іван Богун народився 26 травня 1618 року у небагатій сім'ї шляхетського походження. Він навіть мав свій герб. Іван Богун був високоосвіченою людиною, знав шість іноземних мов, якими не лише розмовляв, а й читав та писав. Він  мріяв про велику українську державу і не відмовлявся від такої форми, як конфедерація Польщі, України і Литви. Іван Богун був знаний серед козаків як учасник оборони Азова від турків, а також нападів татар у період 1637-1642 рр. 

   Іван Богун був проти ухвалення рішення про возз'єднання України і Росії, яке відбулося 8 січня 1864 р. у місті Переяславі. Вінницький полковник відмовився присягати на вірність московському цареві. На знак протесту навіть поламав шаблю, обстоюючи принцип: "Ні до Варшави, ні до Москви, ні до Стамбула, ні до Бахчисарая"; "З московитами, хлопці, нам не по дорозі"; "Хіба ж можна добровільно лізти в ярмо?..." 

  "Категорично не прийняв ідею Переяславської ради полковник Іван Богун, якого вважали після Богдана Хмельницького козацьким стратегом номер один. Як писав до польського короля коронний обозний Андрій Потоцький, Іван Богун з тих козаків, для яких "найвища державна рація - щоб не бути ні під вашою королівською милістю, ні під царем". 

   І хто знає, якою була б історія України і доля українського народу, коли б 1654 року Богдан Хмельницький дослухався б до порад Івана Богуна.

   Цілком можливо, що незалежна Українська держава постала б на політичній карті світу не 1991 року, а значно раніше. А український народ протягом століть і сьогодні не воював би з російським агресором за свою незалежність. 

   Відвідайте нашу виставку. Кожна прочитана вами книга - це данина пам'яті народному герою, що збереглася в думах, легендах, історичних піснях, художніх творах,  описана в науково-популярній літературі.

Немає коментарів:

Дописати коментар