суботу, 27 січня 2024 р.

29 січня - День пам'яті Героїв Крут

 З 15.01.2024 р. по 31.01.2024 р. до Дня пам'яті Героїв Крут в бібліотеці представлена виставка-пам'ять "Вони належали Вітчизні, тепер належать пам’яті людській". 

  29 січня ми вшановуємо події, що сталися 1918 року, коли 300 київських неозброєних студентів, захищаючи молоду українську державу, вступили в бій під Крутами з 4-тисячним озброєним до зубів  військом більшовицької росії під проводом есера Михайла Муравйова. 

    Бій тривав понад п'ять годин, в результаті якого оборонці української державності призупинили наступ противника і здійснили організований відступ, руйнуючи за собою колії і мости. Поновити наступ на Київ війську Муравйова прийшлося не залізничним шляхом, а на реквізованих селянських возах по розмоклій дорозі. Ця затримка ворога дала змогу українській делегації укласти Брест-Литовський мирний договір, який врятував молоду українську державність.

  Бій під Крутами назавжди залишиться світлим в нашій пам'яті. 
  Крути - символ непохитності, патріотизму та всеосяжної любові до Батьківщини. 
   Подвиг героїв Крут надихає  нинішніх захисників незалежності України. 

  Доктор філософських наук, професор, академік АНВОУ, УАПН, зхаслужений працівник освіти України  Баранівський Василь Федорович провів патріотичну бесіду "В пам'яті віків світити будуть завжди Крути". Він розповів про величезне значення Крут у встановленні української державності, коли українська нація  на протязі своєї історії довела, що може і вміє боронити свою державу і буде це робити незважаючи ні на що.
   Бій під Крутами залишається символом стійкості, патріотизму та героїзму українського народу у боротьбі з російським агресором.
  Василь Федорович наголосив на тому, що День пам'яті Героїв Крут є днем надії і любові до своєї Батьківщини і ми повинні зберігати пам'ять про цей день, як яскраву героїчну сторінку нашого народу. 

    Знаменитий за своєю трагічністю і героїзмом  бій під Крутами знайшов відголос у працях істориків, публіцистів, політологів, а також письменників і поетів. 
   Запрошуємо ознайомитися з різноманітними інформаційними джерелами, представленими на нашій виставці та неупереджено поглянути на одну з найбільш  героїчних сторінок історії України - бій під Крутами. 

Крути: січень 1918 року: документи, матеріали, дослідження, кіносценарій / упоряд. Ярослав Гаврилюк.- Київ: Просвіта, 2008.- 840 с.: іл.
  До книги увійшли невідомі і маловідомі документи, матеріали, свідчення, спогади учасників бою під Крутами 29 січня 1918 року. Зміст архівних матеріалів підсилюють статті і виступи С. Єфремова, Д. Дорошенка, М. Грушевського, Є. Маланюка, Людмили Старицької-Черняхівської та інших видатних особистостей доби Української революції 1917 - 1921 рр.
 Збірник упорядковано у хронологічному порядку, починаючи з кінця 1917 р. по 2008 р.
   Звершує видання кіносценарій "Крути".

Крути: пам'яті героїв Крут / упоряд. О. і Н. Зінкевичі.- Київ: Смолоскип, 2011.- 64 с.
 На протистояння з російською армією, що йшла на Київ, виступило кілька сотень  погано озброєних українських студентів та гімназистів. Майже всі вони полягли у нерівному бою. Цей бій отримав величезне символічне значення — і саме його намагалися розкрити упорядники цієї книги. В ній є історико–аналітичні статті, спогади вцілілих героїв, художні твори про високу трагедію безсмертя.

Сорока, Ю. В. Бій під Крутами / Ю. Сорока.- Харків: Фоліо, 2017.- 63 с.
  29 січня 1918 року поблизу селища Крути на відстані 130 км­ від Києва відбувся
жорстокий, нерівний бій м­іж чотиритисячним­ військом­ більшовиків та трьом­аста-
м­и українським­и юнкерам­и, студентам­и і гім­назистам­и, що обороняли підступи до Києва. Більшість юнаків не м­али ніякої військової підготовки, були погано озброєні, але стояли на см­ерть, захищаючи свободу м­олодої Української держави.  Вони відбили кілька атак, під час яких зазнали значних втрат. У перебігу військових дій цей бій вирішального значення не м­ав, але у свідом­ості багатьох особливого значення набув завдяки героїзм­у української м­олоді.

Тур-Коновалов, К. Крути 1918: кінороман / Костянтин Тур-Коновалов.- Харків: Клуб Сімейного  Дозвілля, 2019.- 224 с.: фотоіл.

 Драматична історія про героїзм українських юнаків, заснована на реальних подіях. Вони хотіли кохати та жити, але взяли до рук зброю та стали на захист Батьківщини.

 Січень 1918 року видався по-справжньому холодним. От-от на Київ мали рушити більшовицькі загони. Сини генерала контррозвідки УНР Андрій та Олекса опиняються серед оборонців залізничної станції Крути. Такі схожі, але й такі різні брати, обоє до нестями закохані у курсистку Софію, брати без роздумів рушили захищати Україну. Раптом стається непередбачуване: спалахує повстання на заводі "Арсенал". І на боротьбу із заколотом направляють елітні боєздатні частини. Супроти вишколеного війська Муравйова на станції Крути лишаються тільки необстріляні студенти і юнкери. Ходять чутки, що серед українських загонів є агент більшовиків, який передає інформацію "червоним". Андрій ще не знає, що йому добре відоме обличчя зрадника…

Куць, М. М. Крути: поема, поезії, переклади / Микола Куць.- Київ: Видавництво Харитоненка, 2004.- 295 с.
  До нової книжки поета Миколи Куця увійшла поема "Крути" про героїчну загибель юнаків у бою під Крутами в кінці січня 1918 року. 

Немає коментарів:

Дописати коментар