середу, 10 січня 2024 р.

9 січня виповнилось 100 років від дня народження Сергія Параджанова

   З 3.01.2024 р. по 18.01.2024 р. до 100-річчя від дня народження Сергія  Параджанова - видатного кінорежисера, народного артиста України, лауреата Державної премії України ім. Т. Г. Шевченка  в бібліотеці представлена виставка-ювілей "Параджанов: Злет. Трагедія. Вічність". 
  "Параджанов - рідкісний людський тип, який належить не лише Україні, не лише вірменському чи грузинському кінематографу. Це людина, яка належить світу, світовій культурі. Скільки і як би ми не жили - ніколи нам не забути цю дивовижну, цю яскраву квітку, яка була серед нас, яка дуже багато залишила для нашого життя, для мистецтва".
І. Драч

   Сто років тому, 9 січня 1924 року, у Тифлісі, у вірменській родині народився хлопчик Саркіс (Сергій) Параджанов, якому  судилося зняти кілька фільмів, визнаних шедеврами, потрапити до радянської в'язниці, вижити там у найважчих умовах і стати одним із найвидатніших кінорежисерів ХХ століття, генієм кіно, загальним улюбленцем.
   Сергій Параджанов любив Україну і вважав її своєю Батьківщиною. Про це він говорив: "Всі знають, що у мене три Батьківщини. Я народився в Грузії, працював в Україні і збираюся вмирати у Вірменії"
 "Сергій Параджанов - знамено українського мистецтва. Він є. Він буде". 
Лесь Танюк
  Його творчість впродовж двох десятиліть була пов'язана з Україною. 
   В Україні він створив фільми "Наталія Ужвій", "Золоті руки", "Думка" (1957), "Перший парубок" (1958), "Українська рапсодія" (1961) "Квітка на камені" (1962, у співавторстві з Анатолієм Слісаренком), "Тіні забутих предків" (1964).

   Фільм Параджанова "Тіні забутих предків"  став справжнім світовим явищем.
  Фільм вийшов українською мовою і не був дубльований російською, що було для того часу майже нечуваним. Параджанов одразу став знаменитістю, відомим режисером, а влада побачила в ньому ще й українського націоналіста. 

  Екранізація повісті Михайла  Коцюбинського могла виявитись черговим сентиментальним фільмом про кохання, настояним на карпатській екзотиці, могла бути ще одним "оспівуванням" вічності народних цінностей. Але сталося щось зовсім інше й набагато грандіозніше. Глядач навіть не побачив, а відчув прості підвалини буття, перед ним відкрилася глибока архаїка, майже вічність: добро і зло, любов і ненависть постали в своїх позачасових вимірах. І при тому цей втрачений світ автори фільму побачили і показали очима сучасності, очима не традиціоналіста-консерватора, а людини модерної європейської культури. Проблема національності була відчута так, як вона мала бути відчута в ХХ столітті.
    
Сергій Параджанов: Злет. Трагедія. Вічність: Твори, листи, документи архівів, спогади / Упоряд.: Р. М. Корогодський, С. І. Щербатюк.- Київ, 1994.- 280 с.
   Параджанов і Україна - тема цієї книги. Це перша спроба розповісти про життя геніального режисера, чия творчість протягом двох десятиліть була пов'язана з Україною. В цьому виданні вперше надруковані унікальні архівні матеріали, які розповідають про драматичний перебіг його долі та листи, написані рідним і друзям, куди він був кинутий за брехливим доносом. Також  широко представлені рідкісні фотоматеріали, репродукції картин, малюнків, колажів Параджанова та зібрані спогади людей, які близько знали митця.

Дзюба, І. Сергій Параджанов. Більше за легенду / Іван Дзюба, Марта Дзюба; Національний університет "Києво-Могилянська академія"; Центр досліджень історії та культури східноєвропейського єврейства; Центр європейських гуманітарних досліджень.- Київ: ДУХ І ЛІТЕРА, 2021.- 224 с.

  Книга складається з мемуарних нарисів, статей та інтерв’ю, які є своєрідними коментарями до життя і творчості Сергія Параджанова.  Його образ складають міфи та міфологеми, переважно витворені самим Параджановим. Тексти авторів книги розширюють цей образ у найцікавіший спосіб – доповнюючи життєвими подробицями, сюжетами й концептуальними інтерпретаціями вчинків кіномитця. 

Загребельний, М. П. Сергій Параджанов / М. Загребельний.- Харків: Бібколектор, 2015.- 126 с.
  Михайло Павлович Загребельний в своїй книзі ілюструє читачеві непросту долю Сергія Параджанова -  дуже цікавої особистості в культурі загалом, і в кінематографі в тому числі.
   Запрошуємо вас відвідати нашу виставку та дізнатися  про те, як складався мистецький космос Параджанова, його становлення як видатного режисера ХХ століття, геніальної, непересічної людини. 

Немає коментарів:

Дописати коментар