четвер, 4 січня 2024 р.

12 січня - 115-річчя від дня народження Марії Приймаченко

    З 4.01.2024 р. по 25.01.2024 р. до 115-річчя від дня народження української художниці  Марії Оксентіївни Приймаченко в бібліотеці організовано виставку-ювілей "Такого дива ще не бачив світ". 
  Художня спадщина мисткині налічує майже п’ять тисяч творів. Вони зберігаються в музеях України та в приватних зібраннях. 
  Марії Оксентіївні було присвоєно звання заслуженого діяча мистецтв України, відзначено як лауреата шевченківської премії.   Талант художниці визнаний в усьому світі. Її твори полонили глядачів у Парижі, Варшаві, Софії, Монреалі, Празі та ін. Попри світове визнання, Марія залишалася українською художницею, яка популяризувала поетичний фольклор своєї Батьківщини: легенди, народні казки і оповідання. 

    Протягом всього життя натхненницею Марії Оксентіївни була природа та багатовікова культура українського народу. Її декоративні композиції зачаровували. Дивлячись на них, немов поринаєш у втаємничений світ, який міниться різними тонами, кольорами, переливається і грає образами. 
   В її творах фантастичне переплітається з навколишньою дійсністю. Свої думки художниця уособлювала в персоніфікованих, небачених досі квітах, птахах, які завжди добрі.

  Щоб зрозуміти образи художниці, зокрема її фантастичних звірів, потрібно заглиблюватися у мистецтво палеолітичної доби та у слов’янську міфологію. Щоправда, художниця надає первісним образам нового, народного змісту. Художній світ, який створила Приймаченко на своїх картинах, досконалий у своїй наївності й простоті, і водночас екзотичний, яскравий, дивовижний.

  Творчість Марії Примаченко є своєрідним кодом української нації,  своєрідним символом незламності.

   Росія усіма способами намагається знищити українську ідентичність та культуру, але це ще більше активізує інтерес до всього українського.  Непоправною втратою історико-культурного надбання України є знищення агресором Іванківського історико-краєзнавчого музею, де серед великої кількості цікавих експонатів і тематичних експозицій гордістю і прикрасою було близько двох з половиною десятків робіт Марії Приймаченко. 

 Завдяки охоронцю музею та його дружині картини були врятовані.  Вони винесли полотна з полум'я під час обстрілів.

  Картини Марії Приймаченко стали одним із символів українського спротиву в російсько-українській війні.


   Доля картин Марії Приймаченко не лише привернула увагу міжнародної спільноти, а і  допомагає Україні в боротьбі проти агресора. Її роботу "Хата моя, хата" продали   на благодійному аукціоні у Венеції за 100 тисяч євро, ще 100 тисяч гривень зібрала її виставка у Львові.

  Карину "Квітки виросли коло четвертого енергоблока"  продали   з аукціону "Фонду Сергія Притули" за 500 тисяч доларів для допомоги ЗСУ – на них придбали   125 автомобілів для фронту. Саме полотно  передали  до постійної експозиції Національного художнього музею.

   Відвідайте нашу виставку! Добрих і яскравих вражень вистачить надовго, а душа ваша знайде цілющий відпочинок і наснагу.

Немає коментарів:

Дописати коментар