четвер, 21 грудня 2023 р.

3 грудня - 301-річниця від дня народження Григорія Сковороди

  З 1.12.2023 р. по 31.12.2023 р. до дня народження Григорія Савича Сковороди  на абонементі організували виставку-портрет "Мудрець, замріяний філософ, до дальніх правнуків іде".

Багата та земля, що народжує філософів і поетів. Саме такою є Україна, яка дала стільки талантів!  Найвизначніший серед них – Григорій Сковорода.
    Є на світі долі, як яскравий спалах зорі, що крізь віки несуть спогад про людину, ідеї якої сягають такої глибини мудрості, до якої не дійшов ніхто!
   Серед таких - доля Григорія Сковороди. Він став сином не лише своєї доби, а й зумів зазирнути в майбутнє, осмислити сенс буття, піднятися над буденністю. 
  Григорій Сковорода мужньо вистояв перед усіма життєвими спокусами: відмовився від служби при царському дворі, багатства, пропозиції стати "стовпом церкви", одруження з коханою. Він обрав свободу - матеріальну і духовну, аскетичний, зате високоморальний спосіб життя. Відзначався чисто­тою помислів, глибиною думок, силою волі, постійним самовдосконаленням, прагненням пізна­ти себе і світ. Завдяки цим чеснотам він був вищий за приземлене оточення, сповнене духовної черст­вості й жадоби до наживи. Воістину, світ ловив йо­го, але не впіймав.
 
   Постать Григорія Савича Сковороди у давній українській літературі – одна з найпомітніших. Вона належить до тих, що з плином часу дедалі більше ваблять уми поколінь. Письменник, філософ, композитор, співак, знавець багатьох мов, Сковорода дивував сучасників різнобічним талантом, енциклопедичними знаннями, відповідністю духовних устремлінь своїм вчинкам і діям. Його творчий доробок по праву є надбанням не тільки української, а й світової культури.
  Сковорода – цілий світ, в якому багато цікавого і для вас. Запрошуємо  відвідати нашу виставку та відкрити для себе світлицю  душі Григорія Савича, щоб відчути той вплив Сковороди, який пробуджує совість, спонукає ще і ще раз замислитись над своїм призначенням у цьому світі.

Немає коментарів:

Дописати коментар