вівторок, 5 грудня 2023 р.

5 грудня - 145-річчя від дня народження Олександра Олеся

    З 3.12.2023 р. по 18.12.2023 р.  до 145-річниці  від дня народження українського поета, драматурга, представника символізму .Олександра Олеся (справжнє прізвище Кандиба) в бібліотеці представлена виставка-ювілей «Моя Україна прекрасна, пісень і волі сторона» О. Олесь 



Олександр Олесь: цікаві факти

  •   Вже в чотири роки Сашко навчився читати. Його дядько Василь, з яким вони жили разом, познайомив хлопця з творами М. Вовчка, Т. Шевченка і П. Куліша.
  •    У 11-річному віці напам'ять цитував «Кобзар» Т. Шевченка.
  •    Олесь захоплювався читанням зарубіжної літератури, зокрема творів Дж. Байрона.
  •    Самостійно освоїв болгарську, сербську, польську мови і навіть намагався вивчити хінді. 
  •   Через відсутність коштів, Олесь не зміг закінчити навчання в Київському політехнічному інституті. Але згодом отримав освіту в галузі ветеринарної медицини і працював лікарем-ветеринаром протягом багатьох років свого життя.
  •     Він любив музику і  грав на арфі, кобзі та лірі.
  •    1919 р. він залишає рідний край. Складне життя емігранта минає в Будапешті, Відні, Берліні, Празі. 
  •    22 липня 1944 року, зморений нестатками емігрантського життя, хворобами та страшною звісткою про смерть свого єдиного і коханого сина Олега, замордованого у нацистському концтаборі Заксенхаузені, Олександр Олесь помирає. 
  •     Його поховали на   Ольшанському кладовищі у Празі. 
  •     3 січня 2017-го року Олександра Олеся  перепоховали в Києві на алеї почесних поховань Лук’янівського кладовища.

   В особі О. Олеся на небосхилі української культури засяяла нова зоря, що несла надію, будила свідомість та кликала до боротьби за соціальну та національну свободу. 

    Поезії Олександра Олеся звучать поряд із буремним словом великого Тараса Шевченка, Лесі Українки. Самобутня творчість поета знаходила відгук і надихала не одне покоління українських поетів. 

 Голодомор 1933 року в Україні став болючою раною в серці поета. Він отримував шокуючі новини про арешти та розстріли видатних діячів української культури, багатьох з яких особисто знав. У 1935 році Олександр написав драму під назвою «Земля обітована», яка стала нищівним художнім зображенням пекла комуністичної диктатури і одним з перших творів такого роду в українській літературі.

   Загалом, творча спадщина Олеся є досить об’ємною, зокрема, поезія складається з дев’яти книг. Окрім поезії, він також звертався до драматичного жанру і створив ряд драматичних поем та етюдів.

  Запрошуємо вас познайомитися з творчою спадщиною справжнього патріота української землі  Олександра Олеся, яка живе в серцях людей, а твори надихають і просвітлюють нові покоління. 

Немає коментарів:

Дописати коментар