четвер, 14 березня 2024 р.

Виставка-інсталяція "Культура ромів: мистецький вимір"

  З метою  привернення уваги до самобутньої культури ромського народу з 4.03.2024 р. по 28.03.2024 р. в бібліотеці представлена виставка-інсталяція "Культура ромів: мистецький вимір".
  Україна є державою з багатонаціональним складом населення.
   Культура - одне з найбільших надбань будь-якої нації. Саме культура фіксує ті особливі прикмети народної душі, ментальності, побуту, звичаїв, вірувань, морально-естетичних і філософських переконань, які створюють узагальнений образ того чи іншого етносу. 

   Одним з основних принципів культурної політики в Україні є збереження і розвиток культурного багатоманіття національних меншин України, всебічний розвиток їхнього самодіяльного та професійного мистецтва. 

 На території України проживає близько 50 тисяч ромів.   Найчисленніші ромські громади розташовані в Закарпатській, Одеській і Харківській областях.

  Культура ромів дуже різноманітна і багата. Вона перейняла елементи культур тих народів, серед яких проживали роми та доповнила своїми. 

Вплинула циганська культура і на музику й літературу України. Циган – один з традиційних персонажів української вертепної драми. Циганські мотиви відчутні в творчості Тараса Шевченка, Степана Руданського, Михайла Старицького,  Івана Франка, Пантелеймона Куліша, Степана Васильченка, Миколи Вороного та інших.

  Процеси демократизації суспільства, що відбуваються в Україні відкрили широкі можливості й активізували культурну діяльність ромів.

Нині в Україні діють 17  національно-культурних ромських товариств, основним завданням яких є відродження мови, культури, традицій та звичаїв ромської національної меншини. 

Київський академічний музично-драматичний циганський театр "Романс" є культурним центром. 


  Театр створений у 1994 році і є першим та єдиним в Україні державним циганським професійним театром, який працює у жанрах класичного романсу, музичної драматургії та національного фольклору. За роки свого існування сольні концертні програми, вистави, тематичні вечори, створені на основі кращих зразків неординарної та самобутньої музичної ромської культури, були представлені глядачеві не тільки в Україні, але й у багатьох країнах світу.

 З 1999 року в Ужгороді циганською та українською  мовами виходить газета "Романі Яг".  

  Запрошуємо вас відвідати нашу виставку та  доторкнутися до яскравого,  такого чуттєвого вираження культури ромського народу.

Немає коментарів:

Дописати коментар