середу, 20 березня 2024 р.

21 березня - 95-річчя від дня народження Юрія Мушкетика

   З 18.03.2024 р. по 28.03.2024 р. до 95-річчя від дня народження визначного майстра сучасної української прози, Героя України, лавреата  Національної премії імені Тараса Шевченка, голови національної Спілки письменників України, депутата Верховної Ради УРСР 11-го скликання -   Юрія Михайловича Мушкетика в бібліотеці представлена виставка-ювілей "Прозаїк історичного минулого".

  


 

 Народився Юрій Михайлович 21 березня 1929 р. в селі Вертіївці на Чернігівщині (на Поліссі), де його батьки працювали вчителями у місцевій школі. 

  1953 року закінчив філологічний факультет Київського університету імені Тараса Шевченка, вступив до аспірантури. Працював відповідальним секретарем і головним редактором журналу "Дніпро"(1958-1972 рр.), двічі був обраний головою Спілки письменників України, яку очолював впродовж 15 років.


  Юрій Мушкетик дуже багато працював. За життя написав понад 150 повістей і романів.

 Дитинство майбутнього письменника було  тяжким… спочатку голодомор, потім Друга світова війна.  Особисті враження про ті драматичні часи згодом стали основою повісті "Вогні серед ночі" (1959), знайшли відображення у воєнних новелах Мушкетика, а згодом - у романі "Жорстоке милосердя"(1973). А нелегкі повоєнні роки в житті поліського села зображені письменником у повісті "Чорний хліб"(1960).

  Літературну творчість Юрій Мушкетик розпочав оповіданням "Перед грозою". Перший успіх молодому прозаїкові принесла історична повість "Семен Палій", яку він написав у 1954 р. ще студентом, працюючи над книгою ночами на кухні і підвіконні студентського гуртожитку. А згодом роман "Гайдамаки" утвердив Ю. Мушкетика в літературі як письменника історичної теми.


 

 "Творчість Юрія Мушкетика - великий світ, континент, де є різні області, одні під гарячим сонцем громадянської совісті, інші в поміркованому філософському світлі створені, одні вражають живими історичними дійствами, інші - діями думок, сутичками умів, конфліктами вічних і суперечливих сил людського поступу".

Д. Павличко


  Ми запрошуємо вас зайти на цей континент!!!

   Найбільшим творчим континентом Юрія Мушкетика є українська історія.  

" Творчість Мушкетика має два крила - історія і сучасність: історія в його романах перехиляється і в наш день, навчаючи і застерігаючи від минулих помилок".

М. Жулинський

 Талант Юрія Мушкетика як історичного романіста найповніше розкрився в романі "Яса". 

 

Мушкетик, Ю. М. Яса: (роман): розділи 1-17 /Юрій Мушкетик.- Харків: Фоліо, 2012.- 414 с.: іл.




Мушкетик, Ю. М. Яса: Роман: розділи 18-33 / Юрій Мушкетик.- Харків: Фоліо, 2012.- 416 с.: іл.
   У центрі роману змальовано образ кошового отамана війська Запорозького Івана Сірка, який ще за життя став легендою, бо під його проводом за­порожці не програли майже ні одного бою. 
   Все своє життя славетний кошовий віддав Україні: заради неї - щоб боротися з ворогами - він покинув домівку, заради її свободи полягли сини Сірка. Для нього зрадники України не були  ані товаришами, ані бойовими побратимами. 
   Іван Сірко  прагнув того, щоб українці, які ніколи не зазіхали на чужі землі, не втратили своєї рідної і жили, не підкоряючись ворогам. 

Мушкетик, Ю. М. Гетьманський скарб: Роман / Юрій Мушкетик.- Харків: Фоліо, 2012.- 416 с.
Роман "Гетьманський скарб" присвячений наказному гетьманові Павлу Полуботкові. 
 У романі письменник досліджує проблему пошуку легендарного скарбу наказного гетьмана Полуботка. Події роману показані очима молодого козака Івана Сулими, закоханого в Улясю - дочку гетьмана Івана Скоропадського. Палке кохання, насильницька розлука закоханих, таємні та випадкові зустрічі, страждання, сльози - і все це на тлі тяжкої політичної боротьби українського народу в ХVІІІ столітті, підступів, зрад, смертей і пошуку головного скарбу - духовного. 

Мушкетик, Ю. М. На брата брат: Роман / Юрій Мушкетик.- Харків, 2007.- 317с.
 У романі "На брата брат" відтворено події, що розгорталися в Україні за часів гетьмана Виговського, коли після смерті Богдана Хмельницького боротьба за державну незалежність вилилася у братовбивчу війну. Через долі героїв роману братів Журавок автор зображує страшну трагедію цієї війни: люди однієї крові стають ворогами - брат іде на брата - і голови свої кладуть, не здобувши ні слави, ні волі, ні правди.
   Своїм твором Юрій Михайлович наголосив, що головною причиною Руїни і всіх подальших негараздів українців у боротьбі за державну незалежність є  відсутність єдності народу, що більш як на триста років втягнуло Україну в рабство до  росії.

Мушкетик, Ю. М. Останній гетьман; Погоня: Романи / Юрій Мушкетик.- Харків: Фоліо, 2012.- 374 с.
  До книги увійшли два романи  "Останній гетьман" і "Погоня". У центрі першого роману - визначна історична постать, державний діяч, останній керманич козацької України Кирило Григорович Розумовський. Хоч би які оцінки давали йому історики, перед нами освічений і далекоглядний політик, що, ставши на гетьманство, дії свої передусім спрямував на модернізацію козацького ладу. Провів кілька важливих реформ і, попри будь-які утиски та перешкоди, став на захист прав і свобод козацької автономії. Роман "Погоня" - захоплююча історія про козака-характерника, якому й чорт не брат, про його сумні та веселі пригоди на довгому шляху з січі додому.
   Романи Юрія Мушкетика водночас і художньо звеличують борців за незалежність України, і образно-аналітично розкривають історичне значення їхньої боротьби, підносять їх патріотизм, їхню справжню любов до України, і попереджують, закликають вчитися в історії.

  "Юрій Мушкетик зостанеться в пам'яті України як письменник історично-правдивого та воістину філософського слова, людина лагідна за характером і думаюча в категоріях світового політичного життя".
Д. Павличко



Немає коментарів:

Дописати коментар