четвер, 11 квітня 2019 р.

11 квітня - Міжнародний день визволення в'язнів нацистських таборів


     З 1.04.2019 р. по 20.04.2019 р. представлена виставка-реквієм «Колючі дроти між життям і смертю» присвячена Міжнародному дню визволення в'язнів нацистських концтаборів, який за ініціативою ООН відзначають 11 квітня.




  Саме в цей день у 1945 році зупинився годинник Бухенвальда.    
  Під час Другої світової війни в таборах перебувало 18 мільйонів чоловік, з них більше 11 мільйонів були знищені.
  

   На території Німеччини діяло близько 14 тисяч таборів, на території країн колишнього Радянського Союзу -  близько 817.  На території України  - 180 концентраційних таборів, в яких було знищено майже 1,8 млн. військовополонених. В тому числі в Києві були розташовані  «Сирецький», «Бабин Яр» та «Дарницький» концтабори.
  

   Підраховано, що в Дахау, Бухенвальді, Освенцімі загинуло 12 млн людей із 30 країн світу. Серед загиблих було багато дітей. До армії колишніх в'язнів можна зарахувати й тисячі в'язнів радянських концтаборів. 

   В цей день Україна разом з цілим світом вклоняється людям, які пройшли через пекло нацистських концтаборів. Біографії цих людей – це справжні уроки мужності для молодого покоління.
     
   Вклонімося мужності та світлій пам’яті людей, чиї життя несправедливо обірвалися за колючим дротом концтабору. Наш праведний обов’язок – пам’ятати про борців антифашистського опору задля збереження історичної пам’яті про трагічні події Другої світової війни, що забрала життя мільйонів людей, загиблих у нацистських концтаборах, гетто та місцях примусового утримування.
  За визнанням самих есесівців, в’язень, тривалість життя якого в таборі складала менше року, приносив нацистам майже півтори тисячі рейхсмарок чистого прибутку.
   За роки другої світової війни через табори смерті пройшли 18 мільйонів чоловік, з них 5 мільйонів - громадяни Радянського Союзу.

    Тож згадуйте, а ще частіше розповідайте нашим дітям, онукам про страшні митарства у роки війни і нелюдські страждання в'язнів у нацистському рабстві, про масові знищення мільйонів людей у таборах смерті. 

   Пам'ятайте і не допустіть! Ніколи!






Немає коментарів:

Дописати коментар