понеділок, 1 квітня 2024 р.

5 квітня - 314 - річчя від дня схвалення Першої Конституції Країни (Конституції Пилипа Орлика)

 З 1.04.2024 р. по 15.04.2024 р. в бібліотеці представлена виставка-знайомство "Перша Конституція України" (Конституція Пилипа Орлика).

 "Пакти і Конституція прав і вольностей Війська Запорозького", або так звана "Конституція Пилипа Орлика", "Бендерська Конституція"  укладена 5 квітня 1710 року і була  проголошена у день виборів гетьманом Пилипа Орлика. 

  Вона є унікальним документом, політико-правовим актом, за яким мало існувати українське суспільство в межах тогочасної української держави. Конституція Пилипа Орлика є однією з перших у світі демократичних конституцій.

  Конституцію України одразу по її прийняттю визнали уряди Швеції і Туреччини. Вона й сьогодні вражає своєю актуальністю й високим правовим рівнем.

     Головна ідея Конституції Пилипа Орлика - повна незалежність України від Польщі та Росії, визначення прав усіх верств населення, території української держави, захист українського православ'я шляхом виходу УПЦ з московського патріархату й повернення під крило Константинопольського патріарха, налагодження добросусідських стосунків з кримським ханством.
   Та найбільшим досягненням Конституції стало те, що гетьман призначався главою держави, поряд з ним мала діяти Генеральна старшинська Рада, яка  обмежувала владу гетьмана й регулювала його відносини з народом. Це робило Орликову Конституцію одним із найдемократичніших тогочасних державних актів. Крім старшини, до Ради мали увійти представники від кожного полку. Державний скарб відокремлювався від гетьманського, на утримання гетьмана виділялися чітко визначені землі та кошти. Полковники та сотники повинні були обиратися демократично - вільними голосами козаків чи сотні. Гетьман зобов'язувався стежити за справедливим розподілом і збиранням державних податків, що сплачувалися козацькими помічниками, селянами, міщанами, купецтвом.

  Таким чином Конституція Пилипа Орлика визначила шляхи розвитку  не тільки в тогочасній Україні, а й у майбутньому, проголосила основні принципи, на яких має будуватися українська держава, продемонструвала органічну належність українського світу до європейської цивілізації. 

  

   Запрошуємо вас відвідати нашу виставку та докладніше ознайомитись з текстом першої Конституції України,  простежити походження, життєвий шлях, політичні погляди її   творця  Пилипа Орлика - палкого поборника незалежності України. 

Немає коментарів:

Дописати коментар