понеділок, 8 квітня 2024 р.

11 квітня - Міжнародний день визволення в'язнів нацистських концтаборів

 За ініціативою ООН 11 квітня відзначається Міжнародний день визволення в’язнів нацистських концтаборів. 
 З метою увічнення пам'яті жертв нацизму, які загинули в концтаборах, з 8.04.2024 р. по 22.04.2024 р. в бібліотеці організовано виставку-пам'ять «Пам’ятаймо закатованих у концтаборах».
  Саме 11 квітня 1945 року у концентраційному таборі Бухенвальд, що був розташований в центральній Німеччині, в'язні організували й здійснили заколот проти нацистів. 
 Здолавши нацистських катів в інтернаціональному повстанні, полонені нарешті вийшли на волю та вдихнули ковток свободи. 

 Всього на території Німеччини та окупованих нею країн діяло понад 14 тисяч концтаборів, гетто та в’язниць. На цих «фабриках смерті»  здійснювався геноцид цілих народів. Масові розстріли дорослих та дітей,  жорстокі вбивства, ґвалтування, тортури та непосильна каторжна праця, призвели до того, що  за роки Другої світової війни в концтаборах  було знищено  понад 20 мільйонів людей із 30 країн світу. Приблизно 12 мільйонів людей так і не дожили до визволення (в тому числі близько 2 мільйонів дітей). Серед них і наші земляки, чиє життя обірвалось за колючим дротом концтаборів. 
 До найжахливіших концтаборів належать Аушвіц, Треблінка, Собібор, Майданек, Бухенвальд, Саласпілс.
  Відтоді минуло 79 років.  Та ці жахливі злочини  не мають строку давності. 
    Пам'ять - категорія нетлінна і вічна. Вже майже не залишилось колишніх в'язнів концтаборів. І ми не маємо можливості  спілкуватися з ними та дізнатися з перших вуст, які пекельні муки  та страшні випробування їм довелося пройти в концентраційних таборах. 
 


  Але у всіх є унікальна можливість ознайомитись з нашою виставкою та  прочитати хвилюючі документи, спогади,  художні твори про митарства в'язнів в нацистських концтаборах. 
 



Немає коментарів:

Дописати коментар