вівторок, 2 квітня 2024 р.

4 квітня - День створення НАТО

   До 75-річчя від дня заснування Північноатлантичного альянсу  в читальній залі бібліотеки з 1.04.2024 р. по 15.04.2024 р. експонується  виставка-орієнтир "НАТО – міжнародна гарантія безпеки нашої держави".

  НАТО, організація Північноатлантичного договору, була створена 4 квітня 1949 року насамперед з метою стримування загрози радянській експансії в Європі після Другої світової війни. Крім того, Сполучені Штати розглядали Альянс як інструмент для запобігання відродженню націоналістичних тенденцій у Європі та сприяння політичній інтеграції на континенті.
4 квітня 1949 року у Вашингтоні між 12-ма державами: Бельгія, Велика Британія, Данія, Ісландія, Італія, Канада, Люксембург, Нідерланди, Норвегія, Португалія, Сполучені Штати Америки та Франція було підписано договір про створення НАТО.
  • 1952 року до НАТО приєднались Тереччина і Греція.
  • 1955 року до НАТО приєдналась Німеччина.
  • 1982 року до НАТО приєдналась Іспанія.
  • 1999 року до НАТО приєднались Чехія, Польща й Угорщина.
  • 2004 року до НАТО приєднались Литва, Латвія, Естонія, Словаччина, Словенія, Румунія й Болгарія.
  • 2009 року до НАТО приєднались Албанія і Хорватія.
  • 2017 року до НАТО приєдналась Чорногорія.
  • 2020 року до НАТО приєдналась Північна Македонія.
  • 2023 року до НАТО приєдналась Фінляндія.
  • 2024 року до НАТО приєдналась Швеція.

  Головною метою створення НАТО є захист свободи і безпеки всіх її членів політичними та військовими засобами відповідно до статуту ООН. В основу НАТО покладено принцип колективної оборони, який забезпечує дух солідарності і згуртованості між членами організації.
   З самого початку існування альянс працює над установленням справедливого і тривалого збереження миру у світі на засадах загальних демократичних цінностей, прав людини та верховенства права. 

 Для захисту та  зміцнення безпеки альянс нині запроваджує грунтовну трансформацію, яка охоплює усі аспекти його діяльності й передбачає запровадження нових завдань, вступ нових членів, удосконалення військового потенціалу, розбудову нових партнерських відносин та новий спосіб ведення справ. 
   Так повномасштабне вторгнення росії в Україну привело до консолідації держав-членів Північноатлантичного альянсу, зміцнення воєнного потенціалу, активізації оборонної діяльності та розширення НАТО, зокрема, за рахунок приєднання до нього традиційно нейтральних Фінляндії та Швеції. 

   У сучасному світі не існує безпеки поза простором НАТО. Інтеграція в НАТО, особливо зараз, є найвагомішим чинником безпеки нашої країни та потужним стимулом для перетворень в усіх сферах діяльності. 
   "Вступ  до НАТО - один із геополітичних пріоритетів України. Але тут і зараз для нас також важлива практична підтримка, яку надає НАТО та країни-члени альянсу. Ця допомога робить наші Сили оборони сильнішими, допомагає визволяти наші території ." Д. Шмигаль
  11 липня 2023 року, саміт НАТО у Вільнюсі ухвалив рішення щодо України, як країни яка стане членом Альянсу без ПДЧ. 12 липня 2023 року, під час саміту, країни Великої сімки погодили "Спільну декларацію про підтримку України", відкриту для підписання й іншими країнами.
  У період між Мадридським самітом 2022 і Вільнюським самітом 2023 Україна отримала від союзників НАТО близько 570 млн євро на комплексний пакет допомоги. 

Немає коментарів:

Дописати коментар