четвер, 10 травня 2018 р.

"Червоний мак - символ пам'яті"

8.05.2018 р. в бібліотеці провели майстер-клас з виготовлення маків "Червоний мак - символ пам'яті". 
  Мак - символ безмежності зоряного світу; Сонця, зорі; сну і смерті; плодючості, заспокоєння; швидкоплинного життя; красивої дівчини; надійного оберега від нечисті.
    У християнській літературі поширений мотив про те, що маки ростуть на крові розіп'ятого Ісуса Христа. Отже мак - символ безневинно пролитої крові.

   Про те, що червоний мак є символом пам’яті жертв Першої та Другої світових воєн у Європі, розповіла дітям бібліотекар Крута Вікторія.

  Вона відмітила, що Європа і Україна, зокрема, зазнали величезних втрат у боротьбі з нацизмом та фашизмом. А для нас, українців, ця квітка ще з козацьких часів була символом пролитої у боях козацької крові, тому не раз оспівана у народних піснях та думах.

   У літературі образ маку символізує козака, що героїчно загинув, обороняючи Україну.
"Ординці воїна скришили,
На землю впало тіло біле
І, наче зерно, проросло,
А влітку маком зацвіло..."
М. П. Стельмах "Мак цвіте" (легенда).
  Червоні маки - символ пам’яті про тих, хто загинув під час Другої світової та гине на сході України у боротьбі за незалежність.
 Вперше квітка маку замайоріла на українському одязі у 2014 році на заходах, приурочених до річниці завершення Другої світової війни. Червоні маки, роки 1945-2015 та гасло «Пам’ятаємо, перемагаємо» розміщені також на аверсі ювілейної медалі «70 років Перемоги над нацизмом», заснованої Президентом України 29 квітня 2015 року.
   Бібліотечні працівники   навчали вихованців дитячо-юнацького клубу "Світанок" виготовляти червоні маки за дизайном, розробленим харківським дизайнером Сергієм Мішакіним за сприянням Українського інституту національної пам'яті та Національної телекомпанії України.




















Немає коментарів:

Дописати коментар