середу, 11 квітня 2018 р.

"Дякую Богові, що дав мені народитися українцем" О.Гончар

З 2.04.2018 р. по 20.04.2018 р. до 100-річчя від дня народження О.Гончара в бібліотеці представлена виставка-ювілей
 "Дякую Богові, що дав мені народитися українцем" О.Гончар.

   3 квітня вся Україна відсвяткувала 100-річчя Великого українця, людини світу і чарівного Дніпра, совісті і світоча української нації, пейзажиста, лірика, письменника і публіциста, критика, громадського та державного діяча, етика та літературознавця, борця за мир і людські права, академіка, секретаря правління Спілки письменників, голови Українського державного комітету захисту миру, члена Всесвітньої Ради Миру, депутата Верховної Ради, Героя України…
     "Письменник особливої, до сердечного болю відповідальності за українське слово, за скалічені "тоталітарним дияволізмом" українські душі намагався повернути наш спримітивізований комуністичною системою народ до віри, до краси, піднести людський дух до високонаціональної гідності й національної єдності. "Якщо не буде єдності - нічого не досягти. Скільки тих усобиць та чвар зазнала наша історія - саме ж вони й загубили Україну. Боже, дай нам піднестись до єдності!"" І вже за рік до смерті наголосить: "Якщо здобудемось на всенаціональну єдність, нас не здолає ніхто!" М. Жулинський.
  Сьогодні ще активнішого та свідомішого змісту набувають ці слова  через війну на Сході держави. Адже, тільки об'єднавшись, ми зможемо подолати всі труднощі сьогодення. 
    Читайте твори О.Гончара! 
      То голосом сина говорить із своїм народом апостол духу. 
     Його високохудожні твори вражають глибиною і масштабністю мислення, а основним об'єктом дослідження є людина. 
      Вболівання за долю людини, високий патріотизм і гуманізм - ось найяскравіші ознаки творчості Олеся Гончара.
       Людські вчинки і людські помисли, людська велич і людська чистота - ось чим захоплюється письменник! 
        Скільки б не пройшло років, а твори О.Гончара будуть актуальними, бо людяність, яку ці твори пробуджують у читачів - категорія вічна, без якої не може існувати жодний народ.
     


Немає коментарів:

Дописати коментар