середа, 26 липня 2023 р.

 "Мир і дружба поєднали всіх, щоб дзвенів дитячий безтурботний сміх" (Міжнародна допомога Україні в боротьбі з російським агресором)

  Із першого дня російського вторгнення міжнародна спільнота стоїть пліч-о-пліч з українським народом та Збройними силами України, роблячи свій невід’ємний внесок до наближення перемоги європейських цінностей.

   Російсько-українська війна консолідувала світову спільноту в питаннях засудження та недопущення агресивних дій росії, підтримці незалежності, суверенітету, територіальної цілісності України, наданні політичної, військової, фінансової, гуманітарної підтримки. 


 

  Найбільшим партнером України  є  Сполучені Штати Америки. 




  Сполучені Штати Америки у 2023 р. нададуть Україні допомогу:

  • $13,37 млрд – економічна та бюджетна допомога уряду України;
  • $9,0 млрд – військова допомога Україні;
  • $2,47 млрд – на гуманітарні цілі в Україні та країнах, які приймають українських біженців.
   "Ми починаємо їх виділяти і я не бачу жодних ознак того, щоб ці гроші зменшували чи забирали. Отже, наша здатність надавати ресурси, щоб підтримати Україну (як необхідну їй безпекову допомогу, так і економічну, гуманітарну та енергетичну) є підтвердженою та непохитною упродовж всього 2023 року" Салліван (Радник президента США з національної безпеки).

     Станом на 29.06.2023 р. країни Європейського Союзу з початку повномасштабного російського вторгнення надали Україні різноманітної допомоги на 72 млрд. євро.

 Як передає кореспондент УНІАН з Брюсселю, в документі, наданому представниками Європейського парламенту, зазначається, що найбільшою стала економічна допомога, яку у ЄС оцінили у 37,8 млрд євро. Ще 17 мільярдів склала допомога українським біженцям в межах країн ЄС, 15,3 мільярди – військова допомога і майже 2 мільярди – гуманітарна.

 Також у документі викладена інформація щодо надання окремих видів допомоги різними країнами. Загальна сума допомоги склала 26,181 млрд. євро. Судячи з усього, ці дані не враховували допомогу біженцям та економічну допомогу, яка надавалася Єврокомісією.

  З цих даних виходить, що найбільше допомоги Україна отримала від Німеччини – загалом на 7,282 млрд. євро. З них гуманітарна допомога склала 1,739 млрд євро, фінансова – 1,3 млрд євро, а військова - 4,242 млрд євро. Німеччина є лідером по кожному з видів допомоги.

  На другому місці йдуть Нідерланди з показником у 3,938 млрд євро (587 млн євро гуманітарної допомоги, 993 млн євро фінансової та 2,359 млрд євро військової).

 

  Замикає трійку лідерів Польща, яка надала Україні 3,527 млрд євро загальної допомоги (170 млн євро гуманітарної допомоги, 934 млн євро фінансової та 2,423 млрд євро військової).

  Далі йдуть Франція (загалом 1,537 млрд євро), Швеція (1,4 млрд євро), Італія (1,022 млрд євро), Данія (961 млн євро), Чехія (937 млн євро), Фінляндія (899 млн євро), Австрія (767 млн євро), Іспанія (723 млн євро), Португалія (489 млн євро).

  Окремо варто виділити країни Балтії, які за об’ємами знаходяться в середині списку, проте є абсолютними лідерами за співвідношенням наданої допомоги до рівня валового внутрішнього продукту. Так, Латвія надала Україні допомоги на 1,24 млрд євро, що становить 1,24% ВВП цієї країни. У Естонії цей показник склав 1,1% від ВВП (313 млн євро), а у Литви – 0,93% ВВП (486 млн євро).

  Звичайні громадяни країн виходять на протести та демонстрації, спрямовані на підтримку українського народу та засудження війни. 

   Люди з українськими прапорами та антивоєнними плакатами виступають за мир та підтримують Україну.

  З початком повномасштабного вторгнення російського агресора на територію нашої держави більшість країн світу активно допомагають біженцям з України. 

 Ми дякуємо нашим міжнародним партнерам за всебічну підтримку України у її боротьбі з російським агресором, а також у її прагненні стати частиною Європейського Союзу та НАТО.

 Тільки разом ми зможемо отримати перемогу над країною-агресором, зупинивши російське зло та зберігши європейські цінності.

  Наші партнери декларують та демонструють готовність і надалі надавати допомогу та підтримку Україні. 

  Тим самим не тільки наближають перемогу України, але і надають впевненість в завтрашньому дні. 

   "Євросоюз започатковує чотирирічну програму на 50 млрд. євро, яка зокрема, покликана фінансувати дефіцит бюджету. Програма Євросоюзу Ukraine Facility також допоможе реалізувати програму європейських реформ та змін". Денис Шмигаль

   Це важливо для трансформації України та швидкої готовності вступити в ЄС. 

Немає коментарів:

Дописати коментар