четвер, 7 грудня 2017 р.

"Мудрець, замріяний філософ до дальніх правнуків іде"

З 4.12.2017 р. по 20.12.2017 р. в бібліотеці до 295-річчя 
від дня народження Г. Сковороди представлена виставка-ювілей.



"О, якби у мене був духовний меч!
Я знищив би скупість, убив би розкіш і дух нетверезості, вразив би честолюбство, розтрощив би марнославство, вигнав би страх перед смертю і бідністю.
О найсвятіша тверезість! 
О добра бідність! О спокій душевний! 
Як мало людей знає вас!" 
Г.Сковорода


  Григорій Савич Сковорода - видатний філософ, педагог, мислитель, поет і письменник, найвидатніша постать у культурному й літературному житті України ХVIII ст. Як великий просвітитель він у своїх творах розвивав цілий комплекс ідей, актуальних для свого часу, виражав передові погляди українського громадянства. Його багатогранна філософська й літературна творчість - видатне джерело мудрості.
    Григорій Савич був всебічно обдарованою людиною - знався не тільки на філософії та письменстві, а й чудово співав, грав на багатьох музичних інструментах, був спеціалістом з античності та знав кілька іноземних мов - латинську, старогрецьку, російську, німецьку, польську, староєврейську.

   Він постійно вчився та ніколи не зупинявся на досягнутому, весь час розвиючись та пізнаючи нове. Невпинно поглиблюючи свої знання, Г. Сковорода передавав їх іншим - учням, близьким, знайомим, друзям, випадковим слухачам. 
  Мандруючи Україною та світом, він цікавився життям, звичаями, мистецтвом, віруваннями інших народів та вносив до своїх творів враження від побаченого та почутого.

Немає коментарів:

Дописати коментар