середу, 13 грудня 2017 р.

Історико-культурні скарби Криму

З 4.12.2017 р. по 30.12.2017 р. в читальному залі бібліотеки представлена книжкова виставка.

   Крим вважається одним з найкрасивіших куточків України. Протягом багатьох століть на кримській землі відбувалися бурхливі історичні події. Люди пов'язували ці події з численними пам'ятками матеріальної і духовної культури Криму.

   Існує 7 історико-культурних чудес Криму: 
1. Воронцовський палац, який був побудований в 1848 році і слугував літньою резиденцією генерал-губернатора і графа М. С. Воронцова. Сьогодні в парадних залах палацу проводяться екскурсії, які знайомлять відвідувачів з побутом власників палацу і атмосферою царських часів. Основний фонд музею дуже багатий - це більше 27 000 експонатів, так само хотілося б відзначити і палацову бібліотеку, в якій налічується понад 10 000 книг.

   Один з найважливіших об'єктів Алупкінського палацово-паркового музею-заповідника - Воронцовський парк, який є пам'ятником загальнодержавного значення. Тут зібрані композиції і колекції з екзотичних чагарників і дерев, завезених сюди з Середземномор'я, Східної Азії та Америки.



   2.Національний заповідник "Херсонес Таврійський", який був створений для збереження і відновлення історико-культурної спадщини стародавнього міста Херсонес, побудованого стародавніми греками в 5 столітті до н.е. на південно-західному узбережжі Криму. Херсонес Таврійський був потужним і процвітаючим містом, оскільки займав гарне географічне положення.


 3.Національна картинна галерея імені І. К. Айвазовського - одна з найбільших у світі експозицій морської тематики. У галереї зібрано більше 12 000 творів, з яких 417 робіт належать самому І. Айвазовському. Так само тут зустрічаються роботи таких мариністів як М. Волошина, М. Латри, А. Куїнджі та інших. Найбільш відомі полотна: "Бриг "Меркурій", атакований двома турецькими кораблями", "Севастопольський рейд", "Серед хвиль" і багато інших.


     4."Малий Єрусалим" являє собою екскурсійний маршрут по відреставрованій древній частині міста Євпаторія. На невеликій площі маршруту знаходиться відразу 15 культурно- історичних об'єктів, серед яких діючі храми 7 конфесій. Деякі з пам'яток: Караїмські кенаси, мечеть Хан-Джамі, храм Св. Іллі, Купецька синагога.
       5. Бахчисарайський історико-культурний заповідник, який був створений в 1990 році на основі історико-архітектурного музею. До складу заповідника входять: Музей історії та культури кримських татар, музей археології і "печерних міст", Художній музей, Будинок-музей Ісмаїла Гаспринськог, Музей "Поле Альмінської битви". 


      Під охороною Бахчисарайського історико-культурного заповідника знаходиться багато унікальних об'єктів, серед яких Ханський палац, Мангул-Кале, Ексі-Кермен, Юсуповський палац і багато інших.




6.Ханський палац.

Ханський палац - унікальне місце, це єдиний у світі приклад кримськотатарської палацової архітектури. Колись Ханський палац був резиденцією кримських ханів, сьогодні ж у численних залах розташовуються музеї: Музей історії та культури кримських татар, Художній музей, Виставка холодної та вогнепальної зброї. 
Ханський палац складається більш ніж з 25 архітектурних споруд і об'єктів: палацова площа, велика Ханська мечеть, зал Дивану, золотий фонтан і т. д. Входить до складу Бахчисарайського історико-культурного заповідника.





7. Царський курган.
Це древній архітектурний пам'ятник 4 століття до н. е. Знаходиться під охороною Керченського історико-культурного заповідника. 
На жаль, поховання було зруйновано вандалами ще в давнину і до наших днів збереглися тільки залишки дерев'яного саркофага.

   З усіма цими чудесами ви можете ознайомитись, відвідавши виставку "Історико-культурні скарби Криму".






Немає коментарів:

Дописати коментар