понеділок, 31 липня 2017 р.

"Пісня і доля - два сонця гарячі"

З 1.08.2017 р. по 15.08.2017 р. до 70-річчя від дня народження Софії Ротару в бібліотеці представлена виставка-ювілей.

  Софія Михайлівна Ротару - радянська та українська естрадна співачка молдовського походження. Народилася в селі Маршинці Чернівецької області в багатодітній родині. Почала співати з першого класу, брала участь у шкільному і церковному хорі. У юності займалася в драмгуртку, співала народних пісень в художній самодіяльності, перемагаючи в районних і республіканських конкурсах. Закінчила Чернівецьке музичне училище та Кишинівський державний інститут мистецтв.

       Видатна співачка, виконавиця більш ніж 400 пісень, багато з яких стали класикою української естради. Народна артистка України (1976), народна артистка Молдавії (1983), народна артистка СРСР (1988). Лауреат багатьох конкурсів, зокрема - ІХ Всесвітнього фестивалю молоді і студентів (Софія, 1968); "Золотий Орфей" (Софія, 1973); "Янтарний соловей" (Сопот, 1974), "Міс Естрада-89", ім. К. Шульженко ("Краща українська естрадна співачка 1996 року"), "Овація" (2000), "Людина року-2000" (Краща українська естрадна співачка ХХ сторіччя). Знялася в кількох музичних і художніх фільмах.
         У 1971 році Ротару знялася в головній ролі у музичному телефільмі "Червона рута", названому так за піснею, що звучала у картині, композитора Івана Івасюка, з яким у Софії склалася плідна творча співпраця. Однойменно був названий і вокально-інструментальний ансамбль, у якому Ротару стала солісткою.
        З "Червоною рутою" Ротару починає свої виступи по всій країні. Вона створює свій унікальний стиль, що характеризується тонким і гармонійним поєднанням народного звучання і сучасних естрадних ритмів. Її відкрита, піднесена манера виконання, оптимізм і ліричність, хвилюючий голос, яскрава зовнішність підкоряють слухачів усіх віків і національностей. Музично-акторське дарування Ротару вшановане чисельними нагородами і преміями.
     Софія Михайлівна нагороджена орденами "Знак Пошани" (1980), Дружби народів, "За заслуги перед Вітчизною", "Св. княгині Ольги", зіркою "Герой України".
         На даний момент Ротару веде активну гастрольну діяльність, бере участь у збірних концертах і телепрограмах.
        

Немає коментарів:

Дописати коментар