середу, 12 липня 2017 р.

"Для тебе тільки я й живу, моя ти Україно мила!" І. Мазепа

З 12.07.2017 р. по 31.07.2017 р. в читальному залі бібліотеки  до 330-річчя обрання гетьманом Лівобережної України Івана Мазепи представлена книжкова виставка.


 Іван Степанович Мазепа (Колединський) є однією з найяскравіших, найвидатніших і найсуперечливіших постатей української історії. Гетьман України І. Мазепа був високо інтелектуальною особистістю, здобувши грунтовну освіту, володів кількома іноземними мовами на різному рівні, мав інтерес до ренесансового бачення правителя та держави, сам не цурався мистецтв - музики і віршотворення, цікавився архітектурою, книгами, образотворчим та ужитковим мистецтвом.

         Розвиток освіти бачив як один із магістральних курсів у своїй політиці, підніс значення Київської академії, сприяв заснуванню Чернігівського колегіуму, добирав керівників освітнього процесу, дбав про науки та вчених.
   Активно сприяв національному книгодрукуванню і прикладному до нього граверству, фінансуючи різні видання особисто.

         

      Дбав про церкву і підносив її через будівництво храмів, через її мистецьке та обрядове наповнення.
       Через універсали намагався вирівняти відносини між станами. Володіючи сильною персональною владою, застосовував колективні форми правління, зокрема Генеральну раду. Правління творив на раціоналістичній основі, засновуючи його на мудрості, розумі, доцільності та реальних можливостях.
      Інтереси держави на своїй землі ставив вище особистих.


Немає коментарів:

Дописати коментар