суботу, 11 березня 2023 р.

Вірш Т. Г. Шевченка "Подражаніє 11 псалму"

  Прогресивні письменники часто зверталися до біблійних образів, мотивів, окремих висловлювань. Пояснюється це тим, що Біблія ввібрала в себе багато народних легенд, оповідань, переказів. Саме вони приваблювали поетів. 

   Тож не дивно, що Тарас Шевченко звернувся до Біблії, зокрема до переспіву Давидових псалмів. 

   Усього у Псалтирі 150 псалмів. Не всі їх написав Давид, але майже половину називають Давидовими. Давидові псалми - це велика наука життя, наука духовна, соціальна, моральна. 

    Т. Шевченко формував духовну, суспільну й історичну свідомість українського народу і, як апостол, просвітив його високою поезією. У Т. Шевченка постійно жило відчуття соціальних і національних кривд, заподіяних українському народу. Він сприймав їх як кривди особисті, і для нього псалми були підтримкою і натхненням до боротьби проти зла. 

   Т. Шевченко не переспівував псалми навмання, а вибрав 10 - як 10 заповідей своєму народові. 

 Вірш Великого Кобзаря "Подражаніє 11 псалму" є вільним переспівом 11-го псалма із церковнослов’янського тексту. Т. Шевченко використовує лише окремі слова й фразеологізми, вмонтовуючи їх у поетичну тканину власного твору, в якому, на відміну від біблійного оригіналу, акцентується мотив громадянського покликання поета - захисника народних інтересів, а також пророкується неминуча перемога над тогочасним поневолювачем - росією.

  Т. Шевченко пишучи про минуле України, передрік нам наше майбутнє - Україна обов'язково переможе російського агресора.   

 Користувачка бібліотеки Желєзна Євгенія  продекламувала вірш Т. Г. Шевченка "Подражаніє 11 псалму".


Немає коментарів:

Дописати коментар