середу, 16 вересня 2020 р.

 З 1.09.2020 р. по 30.09.2020 р. в бібліотеці представлена портретна міні-галерея "Якби зібрати красунь усіх віків".


В усі часи жіноча тема була і залишається невичерпним джерелом натхнення для художників. Незбагненна жіноча душа та її багатий внутрішній світ завжди цікавили їх. І кожен митець створював свої неповторні полотна. 

Митці століттями відтворювали своє власне бачення  величного і прекрасного образу жінки. Саме образ жінки-матері у всі часи був ідеалом краси. 

Материнство... Святе і прекрасне увічнене художниками. Це – гімн Матері, матері з новонародженим немовлям як символу нескінченного життя. 

У всі часи художники у своїх творах зображували матір з дитиною на руках в образі Марії (Мадонни).

Матір Божа (Мадонна) та її син Ісус Христос - головні персонажі картин Сандро Боттічеллі: "Мадонна дель Маре", "Мадонна Пречиста", "Мадонна з гранатом", "Мадонна з книгою", "Народження Венери".

Також найулюбленішою темою  живописної творчості  Рафаеля Санті, до якої він неодноразово звертався, є тема Мадонни.

Подивіться уважно на  репродукцію його картини  "Сікстинська Мадонна". Картина заворожує.. Споглядаючи її, відчуваєш момент власного облагородження. В якусь мить відкривається вічна краса Материнства — краса народження і продовження життя, краса жертовної материнської любові.

До періоду творчого розквіту Леонардо да Вінчі належать такі полотна, як "Мадонна Літта" та  "Мадонна Бенуа".

Художники епохи Відродження залишили нам вічний, нетлінний, чудовий і незабутній образ жінки-матері, образ Мадонни. Краса, втілена в ніжних формах юних Мадонн і пухких тілах немовлят, представлених на  картинах митців,  не просто образотворчий мотив - це роздуми майстрів про образ матері, про її глибоку любов до сина, перекладену мовою живопису.

 Жіноча тема була однією з найповажніших і у творчості українських художників. Найвищу і найчистішу красу світу вони бачили у жінці, а материнство поставили на п'єдестал святості.

Важливе місце в малярському доробку Кобзаря належить жіночим образам. Прекрасна половина людства в його картинах стала символом краси й моральності.  Тарас Григорович - й одвічна жіноча таїна... На виставці представлені портрети  жінок, з якими художник зустрічався, був знайомий, у яких закохувався

Є шедеври віку. І шедеври - на віки. 

Відвідайте виставку! Станьте причетними до високої Краси! Познайомтесь з шедеврами світового мистецтва! 

В них не миттєвість буття, хай і прекрасна. В них- Всесвіт. 

Нехай світло високої Краси запалає і у ваших серцях, зробить ваше життя більш піднесеним, натхненним, щасливим! Адже мистецтво - сенс нашого існування.

Немає коментарів:

Дописати коментар