понеділок, 6 серпня 2018 р.

"Благовірні князі Борис і Гліб:історичний екскурс"

З 1.08.2018 р. по 12.08.2018 р. в бібліотеці представлена виставка-пам'ять "Благовірні князі Борис і Гліб: історичний екскурс".

 6 серпня Церква вшановує пам'ять благовірних князів страстотерпців Бориса і Гліба.
  Князі Борис і Гліб - сини святого Рівноапостольного князя Володимира, при святому хрещенні названі Романом і Давидом. Борис княжив у Ростові, а Гліб - у Муромі. Обидва своєю справедливістю, мудрістю і лагідністю здобули любов і повагу підлеглих.
   Святий Володимир, будучи уже похилого віку, не довіряв своїм старшим синам Святополку та Ярославу. Він викликав до себе Бориса і дав йому завдання виставити військо проти печенігів, що напали на Київську Русь. Не зустрівши ніде ворога, Борис повернувся назад і стояв біля річки Альти, коли одержав звістку про смерть батька. Військова дружина умовляла його йти на Київ і хотіла проголосити великим князем. Але молодий князь відмовився.
Засмучений смертю батька, він утішився молитвою і не вжив ніяких заходів проти підступних дій старшого брата Святополка, який найшвидше бажав посісти батьківське місце. Святополк, зайнявши престол у Києві, послав своїх вірних людей схопити князя. Вони віроломно увірвалися до намету Бориса, перебили охорону і пораненого князя привезли до Києва, до Святополка, котрий звелів всадити меча в серце Борисові.


  Тіло вбитого князя було поховано у Вишгороді в церкві святого Василя. Умертвивши Бориса, Святополк вирішив убити й князя Муромського Гліба і послав до нього гінця сказати, що батько хворий і хоче бачити його. Гліб повірив йому і поспішив до Києва. По дорозі, біля Смоленська, його зустрів гонець від Ярослава, який повідомив, що батько вже помер, Борис вбитий Святополком, а на нього також чекає смерть. Застереження Ярослава прийшло дуже пізно, зловмисники, послані братовбивцею, зарізали Гліба, коли він молився за батька і брата. Тіло його, прикрите хмизом, залишили на березі річки. Лише через деякий час його було знайдено і поховано в Смоленську.

Немає коментарів:

Дописати коментар